YKS Tercihlerinde Son Gün: Önemli Detaylar ve Hatırlatmalar!

YKS’de son dakikacılara son beş tavsiye

Yükseköğretim Kurumları Sınavı Tercih Sonu Bugün!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ardından başlayan tercih dönemi bugün sona eriyor. 2 milyon 819 bin 362 aday, 1 milyon 58 bin 345 kontenjana yerleşmek için bugün saat 23.59’a kadar tercih yapabilecek.

Uzmanlar, tercihini ve sisteme girişini henüz yapmayan binlerce aday olduğunu belirtiyor. Bazı adaylar ailesiyle anlaşamadığı için, bazıları ise vakit bulamadığından tercih işlemlerini son dakikaya bırakıyor.

YKS tercih sürecinin sona ermesine az bir süre kala tercih listesini oluşturmamış aday sayısının önemli olduğunu vurgulayan Eğitim Uzmanı ve Psikolojik Danışman Cihan Yeşilyurt, tercih yapmayı erteleyen adayların dört ana nedenden dolayı geciktirdiğini belirtiyor. Yeşilyurt’a göre, adaylar iş yoğunluğundan, kararsızlık yaşamalarından, aileleriyle anlaşamamalarından veya mezun olup mezun kalmama konusunda tereddüt yaşamalarından dolayı tercihlerini son güne bırakabiliyor.

Eğer tercihinizi son güne bıraktıysanız, işlemlerinizi bir kaç saat önce tamamlamanızda fayda var. Önceki yıllardan farklı olarak sistem ağırlaşabilir ve başvurunuzu tamamlayamamanıza neden olabilir.

Tercihlerde 24 Hakkınız Var

YKS tercihlerinde adayların 24 hakkı bulunuyor. Özellikle tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik gibi programlar için gerekli başarı sırası koşulları geçerli olacak. Bu yıl depremzede adaylar, 34 yaşını doldurmuş kadınlar ile gazi ve şehit ailelerine özel kontenjanlar da mevcut.

YKS kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos tarihlerinde alınacak. Programlara kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar ÖSYM’ye bildirilecek ve merkezi olarak ek yerleştirmeler yapılacak.

Bu süreçte tercihlerin, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden en geç 23.59’a kadar yapılması gerekmektedir. Elektronik başvuru dışındaki yöntemlerin geçerli olmayacağı unutulmamalıdır.