YÖK Başkanı Özvar’dan Sınavlar, Eğitim Sistemi ve Kontenjanlarla İlgili Açıklamalar

YÖK Başkanı’ndan vakıflara ücret uyarısı: ‘Vakıf üniversiteleri ücret belirlerken TEFE-TÜFE’ye dikkat etmeli.’

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın yerine başkanlık görevini üstlenen Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite sınavları, eğitim sistemi ve kontenjanlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, sınava giren aday sayısının fazla olması nedeniyle sınavların kaldırılması için sistemin ilk ve orta öğretim dahil tümüyle ele alınması gerektiğini belirtti. Ancak böyle bir çalışmanın henüz olmadığını da sözlerine ekledi. Yapılan bir öğrenci şikâyeti üzerine fiyat artışlarının tavsiye niteliğinde kararlaştırılabileceğini de ifade etti.  Özvar, yapay zeka üzerine çalışan bir ekibin bulunduğunu ve yapay zekânın suistimal edildiği konusunda YÖK’e bir şikâyet gelmediğini belirtti. Kendilerinin etik, hukuk ve teknik kurallarını oluşturması gerektiğini belirten Özvar, Yapay zekâ üniversitesi kurulması konusunu da tartıştıklarını açıkladı. Siber güvenlik, sanal gerçeklik, çobanlık ve bağcılık gibi yeni bölümlerin açılacağı bilgisini paylaştı.

YÖK Başkanı, kadın kontenjanıyla ilgili verileri de açıkladı. 34 yaş üstü kadınlar için ayrı bir kontenjan açıldığını, bu kapsamda 168 bin kişinin sınava girdiğini belirtti. Ayrıca deprem için de özel kontenjan açtıklarının altını çizdi. Öğretim elemanı sayısının 184 binin üzerinde olduğunu ve kadınların en çok araştırma görevlisi olarak çalıştığını ifade etti. Profesör olan kadınların sayısının düşük olduğunu belirten Özvar, zamanla bu oranın da değişeceğini vurguladı.

Prof. Erol Özvar toplantının sonunda ise 78 yaşlarında iki teyzenin üniversite sınavına girmesi hakkında da konuştu. Bu teyzelerden Esme Dalgıç’ın üniversitede adalet okumak istediğini belirtti.