YSK İtiraz Kararları ve Seçim Sonuçları Açıklandı

YSK'dan 'Kütahya' kararı: Oylar yeniden sayılacak... 'Van' kararının gerekçesi açıklandı



YSK İtiraz Kararları Açıklandı

YSK İtiraz Kararları Açıklandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kütahya, Tokat Zile, Yozgat Kadışehri, Isparta Atabey, Samsun Veziköprü, Samsun Bafra, Siirt Eruh, Kayseri Pınarbaşı, Zonguldak Nebioğlu, Zonguldak Elvanpazarcık ve Siirt’in Atabağ olmak üzere toplamda 1 il, 7 ilçe ve 3 belde seçimlerinde yapılan itirazlar için kararını açıkladı.

31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından siyasi partilerin itirazları Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK) değerlendiriliyor. Bugün saat 14.00’te gerçekleşen kurul toplantısında 1 il, 7 ilçe ve 3 belde seçimlerine ilişkin yapılan itirazlar ele alındı.

Değerlendirilen il, ilçe ve beldelerdeki itirazlar şu şekilde sonuçlandı:

  • Zonguldak Nebioğlu Beldesi’nde CHP’nin ‘oyların tamamının yeniden sayılması’ talebi reddedildi.
  • Zonguldak Elvanpazarcık Beldesi’nde CHP’nin ‘sandıkların yeniden sayılması’ talebi reddedildi.
  • Tokat’ın Zile ilçesinde MHP’nin ‘oyların yeniden sayılması’ talebi reddedildi.
  • Yozgat’ın Kadışehri ilçesinde AK Parti’nin ‘oyların yeniden sayılması’ istemi reddedildi.
  • Isparta’nın Atabey ilçesinde MHP’nin ‘ilçe belediye başkanlığı seçiminin iptaline karar verilmesi’ talebi reddedildi.
  • Samsun Vezirköprü ilçesinde Yeniden Refah Partisi’nin ‘ilçe belediye başkanına verilen mazbatanın geri alınması istemi’ reddedildi.
  • İYİ Parti’nin Samsun’un Bafra ilçesinde ‘seçimin iptal edilmesi’ istemi reddedildi.
  • Siirt’in Eruh ilçesinde DEM Parti’nin ‘seçimlerin yenilenmesi ve oyların yeniden sayılması kararının verilmesi’ istemi reddedildi.
  • Siirt’in Atabağ beldesinde DEM Parti’nin ‘seçimlerin yenilenmesine ve oyların yeniden sayılmasına karar verilmesi’ talebi reddedildi.
  • Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde CHP’nin ‘belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimlerinin iptali ile yenilenmesine karar verilmesi ve kararların kaldırılması’ talebi reddedildi.

Yapılan duyuruda, Kütahya’da il seçim kurulunun verdiği ‘oyların yeniden sayılsın’ kararına yapılan CHP itirazının da reddedildiği belirtildi. Buna göre Kütahya’da oyların yeniden sayılacağı bildirildi.

Ayrıca, YSK Van İl Seçim Kurulu’nun DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliğine ilişkin aldığı karara da müdahil oldu. Van İl Seçim Kurulu’nun kararının hükümsüz olduğunu belirten YSK, mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi.

Kararda, Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliğine ilişkin daha önce alınan mahkeme kararlarının hükümsüz olduğu vurgulandı ve seçim sonuçlarına yansıtılması gerektiği belirtildi.