Yüksek Mahkemede Yeni Başkan: Kadir Özkaya

AYM’nin yeni başkanı Kadir Özkaya

Yüksek Mahkemede Yeni Başkan: Kadir Özkaya

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolacak olması sebebiyle dün Anayasa Mahkemesi’nde başkanlık seçimi yapıldı. Başkanlık seçiminde, görev süresi bitecek olan Arslan aday olamadı ancak oy kullandı. Seçim öncesinde AYM üyesi Yıldız Seferinoğlu, “Aday değilim” diyerek çekildiğini açıkladı. Önceki seçimde Zühtü Arslan’ın rakibi olan AYM üyesi İrfan Fidan bu sefer aday olmadı ve Fidan’ın, Özkaya’yı desteklediği belirtildi.

Başkan dahil 15 üyeli AYM Genel Kurulunda gizli oyla yapılan başkanlık seçiminde, Kadir Özkaya salt çoğunluk olan 8 oydan fazlasını alarak 9 oyla ilk turda yeni AYM Başkanı seçildi. Böylece yüksek mahkemenin geleneklerine uygun olarak en kıdemli üye ve Başkanvekili olan Özkaya başkanlık koltuğuna oturdu. Diğer aday AYM üyesi Yusuf Şevki Hakyemez sadece 6 oyda kaldı ve Zühtü Arslan ile beş üyenin Hakyemez’i desteklediği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Danıştay kontenjanından AYM’ye seçilen Kadir Özkaya, geçen yıl Hatay milletvekili seçilen Can Atalay hakkında ihlal ve tahliye yönünde oy veren 9 üyeden biridir. Özkaya, 5 Mart’ta ikinci kez AYM Başkanvekilliği’ne seçilmişti. Özkaya, dört yıllığına başkan seçilmiş olsa da 12 yıllık görev süresi 2026’da dolacağı için 2 yıl başkanlık yapacak ve sonra tekrar seçim olacak.

Özkaya’nın başkan olmasıyla birlikte boşalacak AYM Başkanvekilliği için yeni seçim yapılacak. Devir teslim törenin, Zühtü Arslan’ın görev süresinin dolacağı 20 Nisan’dan önce 19 Nisan’da gerçekleşebileceği bildirildi.

1963 Tarsus doğumlu olan Kadir Özkaya, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Danıştay ve Anayasa Mahkemesi üyeliği gibi çeşitli görevlerde bulunan Özkaya’nın Açıklamalı İçtihatlı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve Belediye Başkanları Meclis Üyeleri ve Muhtarların Soruşturulmaları Yargılanma ve Düşürülmeleri isimli iki kitabı bulunmaktadır. Özkaya, Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği görevini de üstlenmiş olup, başkanlık koltuğuna oturdu.

İstanbul, Girişimcilik ve Teknoloji Merkezi Olacak

İstanbul, Girişimcilik ve Teknoloji Merkezi Olacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehri girişimcilik ve teknolojinin merkezi haline getirecek projeleriyle dikkatleri üzerine çekti. İmamoğlu, Pendik, Sancaktepe, Ataşehir, Üsküdar, Kağıthane, Eyüpsultan, Esenler, Bağcılar, Başakşehir ve Esenyurt bölgelerinde toplam 10 adet bilgi ve inovasyon fabrikası kuracaklarını ve bu bölgelerin HIZRAY ve metro hatlarıyla entegre olacağını belirtti.

İmamoğlu, bilgi fabrikalarının yılda 5 binden fazla gence gelir sağlayacağını belirtirken, ayrıca İstanbul’da 3 adet ‘Girişimcilik Okulu’ ve Türkiye genelinde 18-25 yaş arası gençlere yönelik ‘İnovasyon Yaz Kampları’ düzenleneceğini ifade etti.

Projeye destek verilecek 750 girişim ve 3 bin girişimcinin belirleneceğini söyleyen İmamoğlu, “Onaylanan girişimler, 200 bin TL hibe desteğinden yararlanabilecek” açıklamasında bulundu.