Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri Özetleniyor

Her 100 mezundan 2’si yurtdışına gidiyor

TÜİK, Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistiklerini İlk Kez Yayımladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Resmi İstatistik Programında yer alan ‘Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri’ni ilk defa yayımladı. Lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp, mezuniyet sonrasında yurtdışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bilgileri üzerinden hazırlanan ve 2021-2023 yıllarını kapsayan verilere göre, üniversite mezunlarının beyin göçü oranı 2015 yılında yüzde 1,6 iken, geçtiğimiz yıl yüzde 2 olarak gerçekleşti. Kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olarak belirlendi.

En fazla beyin göçünün yaşandığı alan ise bilişim ve iletişim teknolojileri oldu. Bunu, mühendislik, imalat ve inşaat ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanları takip etti. Lisans düzeyinde en yüksek beyin göçü oranına sahip programlar arasında moleküler biyoloji ve genetik, biyomühendislik, işletme mühendisliği, elektronik mühendisliği, matematik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği yer aldı. Tıp bölümünde ise beyin göçü oranı yüzde 1,3 iken, en az beyin göçü yaşanan bölüm hemşirelik olarak kaydedildi.

Bir lisans programını tamamlayanların en çok tercih ettiği göç etme ülkeleri sırasıyla yüzde 21,4 ile Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 17,5 ile Almanya, yüzde 11,2 ile Birleşik Krallık, yüzde 6,9 ile Hollanda ve yüzde 4,9 ile Kanada oldu. ABD’ye ve Kanada’ya göç eden mezunlar arasında en büyük paya sahip alan işletme olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’yı tercih eden mezunlar ise çoğunlukla bilgisayar mühendisliği bölümünden mezunlar oldu.

Ülkelere Göre En Fazla Göç Eden Bölümler