“Yükseköğretimde Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler”

YÖK Başkanı Özvar'dan yapay zeka açıklaması: 10 yeni program açmayı planlıyoruz

Yükseköğretimde Yapay Zekanın Üretkenliği Tartışıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı”na katıldı. Özvar, yapay zekanın insan hayatına beklenenden çok daha erken giriş yaptığını ve etkisinin hızla dünyaya yayıldığını belirterek, “Google’ın etkisi neyse, bir sonraki oluşum olan yapay zeka belki daha etkili olacak. Ancak biz seyirci kalmak istemiyoruz. Özellikle yüksek öğretim alanında yapay zekanın etkin bir şekilde kullanılması, sadece araştırma bakımından değil eğitim açısından da önemli fırsatlar sunacak. Ancak kullanımının getirdiği tehditler de göz ardı edilmemeli. Aslında yapay zeka hızlı bir şekilde üniversitelerde, ortaokul ve liselerde çocukların yoğun bir şekilde kullanmaya başladığı bir gerçek. Bizim amacımız ise yüksek öğretimde, üniversitelerde doğru ve düzgün bir şekilde kullanılmasını sağlayacak hukuki çerçeveler geliştirmektir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Özvar, üniversite-istihdam ilişkisine de değinerek, yapay zekanın dünya çapında birçok zenginlik meydana getirdiğini ve maddi anlamda ciddi bir motivasyon sağladığını vurguladı. Yapay zekanın önümüzdeki yıllarda sadece emekten değil zihinden de tasarruf sağlayacak büyük fırsatlar sunacağının altını çizen Özvar, geçen sene başladıkları çalışmalarda yapay zeka ve iletişime özel bir önem verdiklerini ifade etti. Ayrıca, bu iki alana lisans ve ön lisans düzeyinde odaklanılması gerektiğini ve bu programlara entegre edilmesi gerektiğini ifade ederek, üniversitelerle bu konuyu paylaştıklarını belirtti.

“DAHA FAZLA İSTİHDAM SAĞLANABİLİR”

Prof. Dr. Özvar, yapay zeka odaklı programların ihdas edilmesi gerektiğini düşündüklerini belirterek, “Geleneksel üniversite programlarına ek olarak yapay zekayla ilişkili programların oluşturulması konusunda sizlerin önerilerini de bekliyoruz. Bu oldukça önemli bir konu. Eğer mümkün olursa bu sene yaklaşık 10 yeni program açmayı ve üniversitelere teklif etmeyi planlıyoruz. Bu programlarda bugünkü çalıştayda tartışılan konudan yararlanmak istiyoruz. Bizim düşüncemiz şu; lisans ve ön lisans programları, yapay zeka veya yazılım gibi öğelerle bir araya getirilebilirse, mezun olduktan sonra lisans ve ön lisans öğrencilerimizin iş bulma olasılığının daha yüksek olabileceğine inanıyoruz. Bu durumu zaten gözlemliyoruz. Kamuoyuyla paylaşmadığımız, ancak yakından takip ettiğimiz programların böyle bir imkan sağladığına şahit oluyoruz. Bu imkanları artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.