Zatürre Vakaları Yükselişte

Uzmanlar uyarıyor... Zatürrede kırmızı alarm

Zatürre Vakalarında Artış Sürüyor

Son dönemde zatürreye yakalanma ve zatürreden ölüm haberlerinin artış göstermesiyle ilgili Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, zatürre vakalarında belirgin bir artışın yaşandığını belirtti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Zatürre akciğerin iltihaplanmasıdır ve en fazla ölüm nedeni olan ilk 5 hastalık içinde yer alır” dedi.

Solunum yolu enfeksiyonlarının zatürre gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, grip, COVID-19, kızamık gibi hastalıkların solunum yollarının savunmasını zayıflattığını, bu durumun zatürreye yol açabileceğini ve hayat kaybına neden olabileceğini ifade etti.

Zatürrenin özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ceyhan, “Pnömokok aşısı zatürre vakalarını azaltmada kritik öneme sahiptir. Zatürre aşısının yapılmasıyla yılda 2 bin 500 çocuğun ölümü engellenmektedir” şeklinde konuştu.

Yetişkinlerde aşılama oranının düşüklüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Oran sadece yüzde bir. Oysa 60 yaşından sonra herkesin zatürre aşısı olması gerekmektedir” dedi. Ayrıca grip aşısının da zatürre oluşumunu engellemede etkili olduğunu belirten Ceyhan, “Kişinin yaşının genç olması fark etmeksizin bağışıklığı baskılayan hastalıkları olan herkesin aşı olması önemlidir” diye ekledi.

Özellikle aşı karşıtı görüşlerin artmasıyla çocukluk çağı aşılama oranlarının düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, “DSÖ’ye bildirilen 2. doz kızamık aşısı aşılama oranı yüzde 94’e geriledi. Bu durum salgınlar için kritik bir seviyedir” uyarısında bulundu.

Kızamık salgını başlaması durumunda, COVID-19’a benzemeyeceğine ve zatürre vakalarının artacağına işaret eden Prof. Dr. Ceyhan, “Aşılar önemlidir ve toplum sağlığı için kritiktir. Zorunlu aşı uygulamaları, salgınlarla etkin mücadelede önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.