Zona Enfeksiyonu: Riskler ve Tedavi Önerileri

Her 3 kişiden 1’i zona oluyor

Her üç kişiden biri hayatları boyunca en az bir kez zona enfeksiyonuna yakalanıyor. Zona, ciltte döküntülerle kendini gösteren bir hastalık olarak bilinse de sadece kozmetik bir sorun olmaktan öteye geçiyor. Uykudan uyandırabilecek derecede yoğun ağrılara yol açabilen bu hastalık, 6 aya kadar sürebiliyor. Zamanında teşhis konulmazsa tedavisi de zorlaşıyor. Gözde gelişirse görme kaybı, kulağa yerleşirse işitme kaybı riski bulunmaktadır. 50 yaşından sonra bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla görülme sıklığı artmaktadır ve en büyük risk grubunu 65 yaş üstü bireyler oluşturmaktadır.

RİSK GRUBU 65 YAŞ ÜSTÜ

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, “50 yaşından sonra bağışıklık sistemi zayıflamaya başlıyor. Hele 65 yaşında bir bireyin bağışıklık seviyesi 3-4 yaşındaki çocukların seviyesine iniyor. O yüzden de korunmamız gereken hastalıklar var. Zona da bunlardan bir tanesi. Öncelikle hepimiz zaten suçiçeği geçirdik neredeyse. Herpes grubundaki bu virüsler alındıktan sonra bir daha gitmiyor ve bizimle yaşamaya devam ediyorlar. Ömür boyu bizimle kalıyorlar. Bağışıklık sistemi zayıfladığında ise uyanıyorlar” şeklinde konuştu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Selçuk Özger ise “Zona için hiçbir hastalık belirtisi olmasa dahi yaşın ilerlemesi bir risk faktörüdür. Yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Her bin kişiden dördünde yılda bir gelişebilir. Ancak yaşamları boyunca popülasyonun üçte biri zona ile karşılaşabilir. Bu vakaların %5’inde tekrarlayabilir” ifadelerini kullandı.

TEDAVİNİN GECİKMESİ DURUMUNDA YAŞANABİLECEK KOMPLİKASYONLAR

Doç. Dr. Selçuk Özger, zonaya bağlı komplikasyonları şu şekilde sıraladı:

  • Göz bölgesinde tutulma durumunda görme kaybına neden olabilir.
  • Kulakta tutulum işitme kaybı, denge problemleri veya baş dönmesi riski taşıyabilir.
  • Bağışıklığı baskılanmış kişilerde iç organlarda etkilenme görülebilir.
  • Damarların olduğu bölgelerde pıhtı oluşumuna yol açabilir.