100. Yıl Meclisi’nde Yeni Dönem Başladı: Yenilenen Sandalyeler, Değişmeyen Sıralama

Çiçeklerle karşılandılar... İlk gün mesajları

100. Yıl Meclisi’nde görev yapacak yeni vekiller dün açılış töreninde bir araya geldi. Sandalyelerin büyük bir bölümü yenilendi ancak grup sıralaması değişmedi. Başkanlık kürsüsüne göre, AK Parti, CHP, Yeşil Sol, MHP ve İYİ Parti sıralandı. Yeniden Refah ve DSP milletvekilleri, AK Parti ile CHP arasındaki bölümde, DEVA, Gelecek, TİP ve Saadet Partililer ise Yeşil Sol ile MHP grubunun arkasında yer aldılar.

Meclis, AK Parti, CHP, Yeşil Sol, MHP ve İYİ Parti gibi 14 partinin yanı sıra 9 partinin daha temsil edildiği bir yapıya sahip. Yeşil Sol listesinden seçilen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, yine HDP kurumsal kimliğiyle kaydoldular. Yeşil Sol grubu, Başkanvekili olarak İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’ı belirledi.

AK Parti listesindeki HÜDA-PAR’lı vekiller ve Türkiye Değişim Partili Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün CHP’den ve ittifak bileşenlerinin Yeşil Sol’dan ayrılması durumunda, parti sayısının artması bekleniyor. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Öyle görünüyor ki 20’den fazla olacaktır parti sayısı” dedi.

Parti yetkilileri yeni dönemle ilgili olarak mesajlarını şöyle iletti: “Her fikrin, her siyasi görüşün temsil edildiği bir Meclis var. Bunu çok kıymetli buluyoruz. Meclis’te yapıcı bir çerçevede, uzlaşmayla milletimizin sorunlarına odaklanarak çözüm yolları arayacağız.” dedi AK Parti Grup Başkanvekili Abdülhamit Gül.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı ise “Meclis’teki farklılık demokrasi açısından güzel bir şey. Her fikrin, her siyasi görüşün temsil edildiği bir Meclis oldu. Bu tablodan korkmamak lazım. Bazen, ‘İstikrar bozulur vesaire’ derler, hayır bozulmaz. Dolayısıyla çok partili bir Meclis’te birbirinden farklı bir çok fikir de ortaya çıkacak demektir.” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise “Bize oy verenlerin yanı sıra bir de 27.5 milyon oy var ki onların da beklentileri, talepleri ve belki bizimle ilgili kaygıları var. Orayı da görmemiz lazım. Her gün siyasette yeni bir başlangıç. İktidar partisinin de 25.5 milyonun ne olduğunu, kim olduğunu, neyi talep ettiğini görmesi lazım. Seçmenle didişmenin hiçbir siyasetçiye fayda etmediğini görmek gerek.” şeklinde konuştu.