16. yüzyılda, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından teslim alındıktan sonra restorasyonu devam eden Diyarbakır Ali Paşa Camisi’nde yerine takılacak çini eserlerinin Memlük sanatı üslubuyla yapıldığı belirlendi.
Diyarbakır bölgesinde üretildiği düşünülen çini eserlerinin, Osmanlı döneminin İznik ve Kütahya çini sanatlarından farklı bir tarzda olduğu anlaşıldı.
Ali Paşa Camisi, Diyarbakır Valisi Ali Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami, 1534-1537 yılları arasında inşa edilmiştir ve Mimar Sinan tarafından kare planlı ve tek kubbeli olarak tasarlanmıştır.
Tarihi cami, Asrın Felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depreminde hasar görmüş ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye alınmıştır. Bu süre zarfında, tarihi çiniler de çalındıkları yerlere tekrar yerleştirilecektir.
Genellikle hırsızlar, bu tür eserleri yurt dışına çıkartamadıkları durumlarda 30-40 yıl boyunca saklayarak daha sonra satışa çıkarmaktadır. Bu şekilde tarihi eserlerin izini kaybettirmeye çalışmaktadırlar.