2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Ara Tatil İçin Planlarınızı Yapmaya Hazır Mısınız?

İlk ‘ara tatil’ tüyoları

2023-2024 eğitim öğretim yılı, 11 Eylül’de başladı. Ara tatilin resmi başlangıç tarihi 13 Kasım Pazartesi olarak belirlendi, ancak öğrenciler ve öğretmenler için mola, 10 Kasım Cuma günü son ders ziliyle başlayacak. Bu tatil aynı zamanda ortaokul ve lise öğrencileri için ilk defa uygulanan ortak sınav haftasının da sona ermesi demek olacak. Öğrenciler her ara tatilde olduğu gibi yine karnelerini almayacaklar. Öğretmen seminerleri çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek ve derslerin tekrar çalması için tarih ise 20 Kasım olarak belirlendi.

Tatillerin, öğrencilerin enerjilerini toplamaları açısından önemli olduğunu belirten Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, tatilde dinlenmenin öncelikli olması gerektiğine dikkat çekti. Kızıltepe, öğrencilere ve ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Kararan saatlerde yola çıktıkları için öğrencilerin dinlenmeye ihtiyaçları var. Kitap okumak, faydalı ve keyifli bir etkinlik. Tatiller, okuma alışkanlığını kazanmak için iyi bir fırsat sunuyor. Bazı kitapları ailece okumak da mümkün. Çocuklar, aileleriyle bir günü beraber planlayarak geçirebilirler. Şehrin tarihi yerlerini gezmek gibi etkinlikler yapabilirler. Ailecek yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek, oyun sahaları ve parkları ziyaret etmek, doğal ortamlarla buluşmak, toplanan yaprakları boyamak gibi eğlenceli etkinliklere katılabilirler.”

Eğlencenin bir zorunluluk olmaması gerektiğini belirten Kızıltepe, ailelerin çocukların istedikleri etkinlikleri yapmalarına izin vermeleri gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, eğlence zorunlu hale gelir ve çocukların keyiflerini kaçırabilir. Fotoğraf çekmek, resim yapmak gibi aktivitelerin güzel olduğunu söyleyen Kızıltepe, ailelerin çocuklarıyla veya arkadaşlarıyla fen veya sanat projeleri gibi öğretici ve eğlendirici etkinlikler yapmalarını önerdi.

Yemek yapmanın da oldukça eğlenceli olabileceğini belirten Kızıltepe, ailelerin çocuklarıyla birlikte mutfakta keyifli saatler geçirebileceğini söyledi. Kısa bir geziye çıkmak da her zaman iyi bir fikir olduğunu belirten Kızıltepe, çocukların görülmemiş yerleri keşfetmek, farklı insanlarla tanışmak ve yeni deneyimler kazanmak açısından değerli bir deneyim yaşayacaklarına dikkat çekti.

“Öğrencilerin tatil boyunca ders çalışmak için zaman geçirmemeleri gerekiyor” diyen Prof. Dr. Kızıltepe, şu şekilde devam etti: “Sınavlara girecek olan öğrencilerin tatili sadece ders çalışarak geçirmeleri yerine dengeli bir günlük plan yapmaları önemlidir. Bu plan içinde, sessiz ve temiz havada yürüyüş yapmak, hafif sporlar yapmak, bisiklete binmek gibi aktiviteler yer alabilir. Film izlemek veya rahatlatıcı müzik dinlemek de tercih edilebilir. Ayrıca iyi bir uyku düzenine de dikkat etmek önemlidir. Sınava girecek öğrencilerin davranışları kadar ailelerinin davranışları da önemlidir. Aileler, destek olmalı, eleştirmemeli ve anlayışlı olmalıdır. Başka çocuklarla kıyaslamalar yapmaktan kaçınmalıdırlar.”

2023-2024 eğitim öğretim yılında yer alan diğer tatiller ise şu şekildedir: Birinci ara tatil 13-17 Kasım 2023, 1. Dönem 2. Yazılı Sınavlar 25 Aralık 2023-5 Ocak 2024, 6. Sınıf Ülke Geneli Ortak Sınavlar 26 Aralık (Türkçe ve matematik), 9. Sınıf Ülke Geneli Ortak Sınavlar 27 Aralık (Türk dili ve edebiyatı ile matematik), Yarıyıl tatili 22 Ocak – 2 Şubat 2024, İkinci ara tatil 8-12 Nisan 2024 (Ramazan Bayramı’na denk geliyor), LGS 2 Haziran, YKS 8-9 Haziran, Dönem sonu 14 Haziran 2024.