25. Yıl: Deprem Anma Programı Gerçekleşti

17 Ağustos Depremi'nin 25. yıl dönümünde hayatını kaybedenler 03.02'de anıldı

17 Ağustos Depremi’nin 25. Yılında Anma Programı Gerçekleştirildi

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve 45 saniye süren Kocaeli merkezli depremin üzerinden 25 yıl geçti. Bu doğal felakette 18 bin 373 kişi hayatını kaybederken, 48 bin 901 kişi yaralandı ve yüzlerce kişi sakat kaldı. Gölcük’te bulunan depremin merkez üssünde, deprem şehitlerini anmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bir program düzenlendi. Kavaklı Sahili’nde kurulan stantta vatandaşlar bilgilendirildi. Programa Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yücel Korkut, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve vatandaşlar katıldı. Programın açılışında anıta çelenk bırakılmasının ardından, depremde hayatını kaybedenler için dua edildi.

“DEPREME VE DİĞER AFETLERE HAZIRLANMAK İÇİN KAYBEDİLECEK BİR DAKİKA BİLE ZAMAN YOK” diyen Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, depremin 25. yıl dönümüne dikkat çekerek, “Bu süre zarfında şehirdeki hasarlar onarılabildi ancak kayıplar geri getirilemiyor. Ülkemiz 19 Ağustos 1999’da deprem gerçeğiyle yüzleşti. AFAD gibi kurumların kurulması, arama kurtarma faaliyetlerinin önemi ve şehirlerin afete hazırlanması gerekliliği ortaya çıktı. Önemli olan afetler öncesinde hazırlıklı olmaktır” açıklamasında bulundu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise, bölgede yaklaşık 30 bin konutun yenilendiğini belirterek, kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Büyükakın, “Tarama faaliyetlerini tamamlayarak, Kocaeli’deki 315 bin binanın durumunu belirledik. Ön taramalara göre 130 bin bağımsız birim ve 30 bin ticari birimin depreme karşı güçlendirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

AFAD Başkanı Okay Memiş ise, Türkiye’nin deprem riski altında olduğunu ve afet yönetiminde risk azaltmanın önemini vurgulayarak, “Depremdeki en önemli risk azaltma kentsel dönüşümdür. Müdahale ve iyileştirme çalışmalarında kapasitenin iyi değerlendirilmesi gereklidir” dedi.

Kocaeli Valisi İlhami Aktaş da, anma programlarının geçmişten ders çıkarmak adına önemli olduğunu belirterek, “25. yıl dönümleri bizlere, alınması gereken tedbirleri hatırlatıyor” şeklinde konuştu. Program kapsamında GESOTİM Kadın Arama Kurtarma Timi sertifikalarını aldı.

Sakarya’da ve Yalova’da da deprem anma programları düzenlenirken, TBMM Başkanı Kurtulmuş da 17 Ağustos Depremi’nden 25 yıl sonra hala acısını hissettiklerini belirterek, “Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve metanet diliyorum” ifadelerini kullandı.