“4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: Hayvan Hakları İhlallerine Karşı Bilinç Oluşturma Çalışmaları Devam Ediyor”

Veterinerlerden dünya hayvanları koruma günü çağrısı: Büyük küçük hepsini sevin

Türk Veteriner Hekimler Birliği, Ankara Ulus Meydanı’nda 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenledi. Bu yılın teması “Büyük veya küçük hepsini sevin” olarak belirlendi. Birlik, yaptığı açıklamada “Günün amacı hayvanların refah ve sağlığına dikkat çekmek, yok olma tehlikesi altında olanlar konusunda duyarlılık oluşturmaktır. Ne var ki, küresel çapta hayvanlara eziyet ve hayvan refahı ihlalleri malesef devam etmektedir. Doğanın tahribiyle birlikte artan yaban hayvanlarına yönelik ihlaller, ekonomik değeri olan hayvanların üretim ve kesim sürecinde yaşanan refah ihlalleriyle de devam etmektedir. Benzer şekilde, evcil ve sahipsiz hayvanlara da değişen oranlarda eziyet ve kötü muameleler uygulanmaktadır. Moda, ilaç ve eğlence sektöründe en az 1.6 trilyon yabani hayvan kullanılmakta ve kanunlara aykırı bir şekilde evcilleştirilerek doğal yaşam ortamlarından uzaklaştırılmaktadır” ifadesine yer verdi.

Bununla birlikte, bu büyük sistemin yarattığı sorunlar hayvanların hak ihlallerini artırmaktadır. Küresel çapta önlemler alınmadığı takdirde, gezegenimizin geleceğiyle ilgili endişelerle karşı karşıya kalabiliriz. Ülkemizde, sahipsiz hayvanlara ilişkin tartışmalar da devam etmektedir. Son zamanlarda bu konuda sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturulamamış ve adeta “hayvanları sevenler” ve “hayvanları sevmeyenler” gibi ayrıştırıcı kamplar oluşmuştur. Bu ifadeleri tırnak içinde kullandığımızda, sadece devam eden tartışmanın giderek kutuplaştırıldığını ve bu şekilde herhangi bir fayda sağlamayacağını vurgulamak istiyoruz. Dahası, bu tartışmaların yarattığı kaos içinde atılacak adımların sorunu çözecek ve tarafların taleplerini karşılayacak bir niteliğe sahip olmadığı açıktır.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. Emine Erdoğan, “Medeniyetimiz merhamet medeniyetidir ve sevgiyi içinde barındırır. Hayvanları korumak da öncelikli bir vicdani yükümlülüğümüzdür. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle tüm hayvanların kötülüklerden korunmasını diliyor, şefkat dolu kalplerde yer bulmalarını temenni ediyorum” dedi.