86 Yıl Sonra Bulundu: Yaşadığı inşaatta toplu mezar çıkan Artvinli Hasan Dişli’nin kemikleri, ailesi tarafından defnedildi

Sovyet askerleri kurşuna dizmişti: 86 yıl sonra mezarında

Artvin’in Hopa ilçesinden göç ederek Gürcistan’da yaşamaya başlayan, 3 çocuk babası Hasan Dişli, 22 Kasım 1937’de yaşadığı evine dönmedi. Eşi Natalie Dişli, eşini aramak için elinden geleni yaptı ancak sonuç alamadı. Yaşadığı semtte askerlerle tartıştığı ve tutuklandığı sonucuna varan Natalie, sıkı takibi sonucu, kocasının Kazakistan’da hapishanede öldüğü haberini aldı. Ancak, bu haberi kabul etmeyen aile, kaybolan Hasan’ı aramaya devam etti ama 1967’de Natalie de vefat etti.
Hasan’ın 3 çocuğu, annelerinin vasiyeti üzerine aramalarına devam etti. Hasan’ın kurşuna dizildiği toplu mezarın bulunması için çalışmalarda bulunmaya başladılar. Gürcü yetkililerin 2019’da yaptığı inşaat kazısı sonucunda toplu mezara ulaşıldı ve Dişli ailesinin DNA örneği ile Hasan’a ait olduğu kanıtlandı.
Hasan’ın gelini Yeter Dişli, Moldova’da Hasan’ın iki kızının olduğunu, orada yapılan genetik analizler sonucunda gerekli raporların hazırlandığını, aile olarak mahkemeye başvurduklarını ve kemiklerin kendilerine teslim edildiğini belirtti. Ulvi Dişli, artık Hasan’ın gerçek mezar taşının olduğunu belirtirken, bir diğer torun Valeri Dişli, dedesinin işten sıraya girdiği zaman askerlerce alıkonulduğunu ve 2 gün sonra kurşuna dizildiğini söyledi. Bugün, 86 yıl sonra, Hasan Dişli, Türk din görevlisi eşliğinde Gürcistan’da düzenlenen törenle, oğlu Yakup Dişli’nin mezarı yanına defnedildi. 250 cesedin bulunduğu bölgede artık Hasan Dişli’nin de bir kabri var. Aile, uzun bir sürecin ardından Hasan’ın mezarının bulunmasından ve geriye kalanlarının huzur bulmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.