Adalet Bakanı Tunç, Anayasa ve AİHM Kararları Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Adalet Bakanı Tunç: Bireysel başvurunun sınırları çizilmeli

Adalet Bakanı Tunç, dün basın yayın kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya gelerek bazı önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamalarına göre, mevcut anayasanın artık yamalı bohça haline döndüğünü ve Meclis’te bir uzlaşma ile yeni bir anayasa yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, mevcut iç tüzük hükümleriyle yeni bir anayasa yapmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Bakan Tunç ayrıca Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamayan bir ülke gibi gösterildiğini, ancak aslında Türkiye’nin AİHM’nin ihlal kararlarını ortalamanın üstünde uygulayan bir ülke olduğunu ifade etti. Türkiye’nin çifte standart uygulanmasını istemediğini ve AİHM’nin Türkiye’yle ilgili kararlarında yerleşik içtihatlarından ayrıldığını belirtti. Örneğin, ByLock kararı konusunda yargının her ByLock indireni cezalandırmadığı, içerik incelemesi ve bilirkişi incelemeleri yaparak karar verdiğini söyledi. Bakan Tunç, AİHM’nin Türkiye’nin terör eylemleri ve darbe girişimi yaşadığını dikkate alarak anayasal hakların sınırlanmasının doğal olduğunu vurguladığını da dile getirdi. AİHM’nin FETÖ’nün bir terör örgütü olduğunu kabul ettiğini ve bu konuda kararın ilk derece mahkemesindeki süreci beklediğini de belirtti.

Ayrıca, Adalet Bakanı Tunç, İçişleri Bakanlığı’na yönelik terör saldırısıyla ilgili olarak detaylı bir soruşturma yapıldığını ifade etti. Kayseri’de gerçekleşen bir terör saldırısında bir veterinerin hayatını kaybettiğini ve soruşturmanın nasıl yapıldığını, plaka takip sistemlerinin nasıl incelendiğini anlattı.

İçişleri Bakanlığı’na yönelik saldırıyla ilgili soruşturmanın detaylı bir şekilde sürdüğüne dikkat çeken Bakan Tunç, gerçekleşen saldırının ardından adli bir soruşturma başlatıldığını ve bu sürecin devam ettiğini belirtti. Saldırıyı gerçekleştiren kişilerin nasıl ve nereden geldiğini araştırmak için plaka takip sistemlerinin detaylı şekilde incelendiğini ifade etti.