Adalet Bakanı Tunç: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin Önemi Vurgulanıyor, İsrail-Filistin Sorunu Uluslararası Kuruluşları Etkisiz Kılıyor

Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun kazası... Bakan Tunç: Yeni bir görüntü çıktı

Adalet Bakanı Tunç, ‘Hukuk Klinikleri Sertifika Töreni’nde yaptığı konuşmada Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin önemine değindi. Tunç, fakültenin cumhuriyetin ilk hukuk fakültesi olduğunu vurgulayarak, “Atatürk’ün kuruluş sürecindeki sözlerini buranın girişinde okuduğumuzda; gerçekten ne kadar anlamlı bir kurumda ne kadar köklü bir fakültede olduğumuzu ve ülkemizin geleceği için ne manalar ifade ettiğini çok veciz bir şekilde anlıyoruz. Buradan cumhurbaşkanları, başbakanlar yetişti. Buradan yüksek yargı kurumlarımızın başkanları, üyeleri yetişti. Ankara Hukuk’tan nice hakimler, savcılar ülkemizde adalet hizmetlerinde önemli görevler üstlendiler. O nedenle Ankara Hukuk’un başarısı tartışılmaz” şeklinde konuştu.

Tunç ayrıca, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını eleştirerek uluslararası kuruluşların etkisiz kaldığını belirtti. “Maalesef özellikle son 2,5 aydır dünyanın gözü önünde bir insanlık suçu işleniyor. Çocuklar katlediliyor, kadınlar, masumların üstüne bomba yağdırılıyor. Filistinliler maalesef bombaların altında can veriyor. İşte bu savaş suçu işlenirken, orada katliam yapılırken; bu soruna çözüm bulması gereken uluslararası kuruluşların maalesef çözüm olmadığını ve etkisiz kaldıklarını üzülerek görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız her platformda, Birleşmiş Milletler kürsüsüne varıncaya kadar ‘Dünya 5’ten büyüktür’, ‘Daha adil bir dünya mümkündür’ derken; işte bugünlere işaret ediyor, bu sorunlara işaret ediyor. Uluslararası sistemin, uluslararası hukukun insanlığın sorunlarına çözüm üretmek için kurulan bu kuruluşların ve altına imza atılan sözleşmelerin İsrail ve Filistin meselesinde nasıl etkisiz kaldığını hep birlikte görüyoruz. Hastaneler bombalanırken, çocukların üzerine bombalar yağdırılırken maalesef Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi soruna çare olamıyor. Hatta sorunun büyümesi konusunda katkı sağlayan Güvenlik Konseyi üyeleri var. Eğer o Güvenlik Konseyi üyelerinden cesaret almasa İsrail’in bu zulmü yapması mümkün değil” şeklinde konuştu.

Tunç, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud’un oğlunun karıştığı kazayla ilgili soruşturmanın hızlı bir şekilde ilerleyeceğini söyledi. Tunç, “Bu kazayla ilgili olarak yeni bir görüntü daha ortaya çıktı. Bu görüntüyle ilgili adli tıptan rapor gelmişti. Şimdi bu rapor eşliğinde yeni bir rapor düzenlenmesi noktasında ek rapor için dosya adli tıp kurumuna gönderildi. Oradan ek rapor bekliyoruz ve ona göre Cumhuriyet Savcılığımız kusur durumu tespit edildiği anda, hızlı bir şekilde iddianame sürecini tamamlayacaktır. Bu konu, çok speküle edilmeye devam ediliyor. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın; bizim vatandaşımızın hakkını hukukunu, onu korumak çok önemli bizim için. Onun için bu konuya başında beri duyarlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Vatandaşımızın hakkını hukukunu takip edeceğiz ve koruyacağız” şeklinde konuştu.

Tunç, yeni yargı paketinde genel af konusunun gündemde olmadığını belirtti. Panelde konuşan Tunç, “Böyle bir şey söz konusu değil. Şu anda afla ilgili bir husus gündemde değil” cevabını verdi.

Son olarak, Tunç emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık’ın oğlunun ölümüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Tunç, Ethem Büyükışık’ın kendisini ziyaret ettiğini ve dosyanın kanun yararına bozma istemiyle ilgili mahkemeye gönderildiğini belirtti. Adalet Bakanı, bu konuda yargı sürecinin takip edileceğini ifade etti.