Bakan Tunç, Adalet Bakanlığı’nın 2024 Yılındaki Hizmetlerini Değerlendirdi
Bakan Tunç, Adalet Bakanlığı tarafından 2024 yılında yapılan hizmetleri anlatan paylaşımlar yaptı ve değerlendirmelerde bulundu. Bu yıl yapılan faaliyetler arasında yargı paketlerinden birim çalışmalarına, fiziki altyapıdan insan kaynaklarına kadar çeşitli faaliyetler yer aldı. Tunç, paylaşımlarında şu ifadelere yer verdi: “Daha güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi için reform irademizi planlı ve kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz.”
Bakan Tunç, paylaşımlarında 8. ve 9. yargı paketleriyle hayata geçirilen düzenlemelere de değindi. “8. Yargı Paketi’yle yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, hak arama hürriyetinin genişletilmesi, suçla etkin mücadelenin sağlanması, kişisel verilerin etkili bir şekilde korunması amacıyla önemli düzenlemeler yaptık.” dedi. Ayrıca, “9. Yargı Paketi’yle adil yargılanma hakkı kapsamında mahkemeye erişim hakkını güçlendiren, arabuluculuk görüşmelerinin etkinliğini ve arabuluculuk sonucunda verilen kararın icrasını artıran, makul sürede yargılanma hakkını tahkim eden, savunma hakkının temsilcisi olan avukatların haklarını güçlendiren, e-Satışlarda vatandaşımızın mülkiyet hakkını koruyan ve oluşabilecek istismarları önleyen önemli düzenlemeleri hayata geçirdik.” şeklinde konuştu.
Bakan Tunç, adalet hizmetlerinin etkinliğinin artırılması için fiziki altyapının güçlendirildiğini belirterek, 2 bin 659 mahkeme kurulduğunu açıkladı. Tunç, “Yargı sistemini daha da ileriye taşımak, vatandaşlarımızın memnuniyetini en üst noktaya çıkarmak için adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. Ayrıca, hakim ve savcı yardımcılığı uygulaması ile Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nın hukuk sistemine kazandırıldığını belirtti. Tunç, “Hakim ve savcı yardımcılığı sınavını kazanan 1075 hakim ve savcı yardımcımız görevlerine başladı. Son bir yılda atamalarını gerçekleştirdiğimiz 1195 hakim ve savcımızla tarafsız ve bağımsız yargı teşkilatının gücüne güç kattık.” şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Tunç, yargı alanında dijital dönüşümle adalet hizmetlerinin etkinliğini ve verimliliğini artırdıklarını dile getirerek, “57 kurumla 186 entegrasyona sahip UYAP, dünyaya örnek bir uygulama oldu. 2024 yılında SEGBİS üzerinden 1 milyon 438 bin 984 görüşme gerçekleştirildi. Aynı zaman diliminde 1 milyon 217 bin 218 e-Duruşma yapıldı ve 67 milyon 144 bin 776 e-Tebligat gönderildi.” ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları uzlaştırma ve arabuluculuk uygulamalarıyla ilgili 2024 verilerini açıkladı. “2024 yılında ceza soruşturmalarında 229 bin 639 dosyayı uzlaşmayla sonuçlandırdık. Hukuk uyuşmazlıklarında ise 826 bin 548 dosyada anlaşma sağladık. Adalet Bakanlığı olarak alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Bakan Tunç, noterlik kurumunu daha üst seviyelere çıkarmak ve hizmet kalitesini artırma adına faaliyetlerin 2024’te de devam ettiğini belirtti. “2024 yılında 40 yeni noterlik ihdas ettik. 2002 yılında 1231 olan noterlik sayısını 2 bin 383’e yükselttik.” diyen Tunç, “Noterlik hizmetlerini geliştirmek ve vatandaşlarımızın işlemlerini kolaylaştırmak için önemli adımlar attık. Noterlik kurumunu daha üst seviyelere çıkarmak ve daha kaliteli hizmet sunabilmelerini sağlamak amacıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, çocukların yargı süreçlerinde örselenmemesi, üstün yararının gözetilmesi, gerek suç mağduru gerekse suça sürüklenen çocukların yetişkinlerden ayrı ortamlarda yargı hizmeti alması için adliyelerdeki adli görüşme odalarının yaygınlaştırıldığını ifade etti. “Onarıcı adalet yaklaşımıyla 2024 yılı içerisinde 4 adliyede 4 adli görüşme odası kurduk. Bursa ve Eskişehir Çocuk Adalet Merkezlerini açtık.” şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Tunç, adalete güvenin daha da artması, vatandaşların yargı hizmetlerinden en adil ve en etkin şekilde yararlanabilmesi, hak ve özgürlüklerin en geniş anlamıyla kullanılabilmesinin temel amaçları olduğunu bildirdi. “Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlıklarını tamamladık.” diyen Tunç, “Hukukun üstünlüğünü esas alan, öngörülebilir, gecikmeyen bir adalet sistemi vizyonuyla hazırladığımız Yargı Reformu Strateji Belgemiz için ilgili tüm kesimlerin görüşlerine büyük önem verdik.” ifadelerini kullandı.