ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ: MECLİS ÜYELERİNİN TÜRKİYE’NİN BİRLİĞİNE VE HUKUKA UYGUN DAVRANMASI ÖNEM ARZ EDİYOR

Bakan Tunç'tan net mesaj: Vekiller terörü desteklerse konu yargıya gelir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da düzenlenen ‘Yargı Reformu Strateji ve İnsan Hakları Eylem Planı’ toplantısına katıldı. Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, DEM Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarına ilişkin şunları söyledi: “Meclis’te seçilmiş olan milletvekillerinin terörle mücadelede devletimizin ve milletimizin yanında olması gerekmektedir. Herkesin sorumluluk sahibi davranması önemlidir. Seçilmiş olduğunuz kürsüde konuşuyorsanız, milletin beklentilerine uygun şekilde konuşmanız gerekir. Terörü destekleyen açıklamalar yaparsanız, yargısal süreç başlatılır. Meclis’te halihazırda terör propagandasıyla ilişkili birçok dokunulmazlık dosyası beklemektedir. Bu dosyaların kararları Meclis’teki ilgili komisyonlar tarafından verilecektir. Devletimizin birliğini ve ülkemizin bütünlüğünü bozmak isteyen girişimlere asla izin vermeyeceğimizi belirtmek isterim.”

Bakan Tunç ayrıca, DEM Parti’nin Diyarbakır’da düzenlediği Gençlik Meclisi Kongresi ile ilgili olan 52 kişinin gözaltına alındığını ve 23 kişi hakkında devam eden işlemlerin olduğunu, sürecin takip edildiğini aktardı.

Bakan Tunç, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun özerklik ve federasyonla ilgili açıklamalarına ilişkin ise şunları söyledi: “Bu konuların tartışılması kesinlikle mümkün değildir. Anayasamızın 3. maddesi açık bir şekilde belirtmektedir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ülkesi ve milletiyle tümüyle bütündür. Bu madde anayasamızın değiştirilemez maddelerinden biridir. Dolayısıyla değiştirilemez maddelerin tartışılması söz konusu olamaz.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Can Atalay kararı üzerinden Anayasa Mahkemesi’ni eleştirmesine ilişkin olarak Bakan Tunç, “Anayasa Mahkemesi ve Yargıtayımız anayasaya bağlıdır. Anayasa maddeleri değişmediği sürece bu maddelerin uygulanması gerekmektedir. Anayasa maddelerinin bazılarıyla bağlantılı olmayan bazı maddelerle bağlı olmamak gibi bir durum söz konusu olamaz. Yargı kurumlarımızın, yasama ve yürütme organlarımızın hepsi bu kurallara bağlıdır. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının tartışmaya açık olması, anayasa maddelerinin yok sayılması tartışmalara yol açmaktadır. Bu tartışmalardan kaçınarak anayasa ve kanunlarımızın doğru bir şekilde uygulanmasına öncelik vermek zorundayız” şeklinde konuştu.

Bakan Tunç, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı vermesiyle ilgili olarak da, “Gerekçeli karar henüz açıklanmadı. Gerekçeli kararın ardından ilgili mahkemeler kararlarını verecektir. Gerekli süreci bekleyeceğiz” dedi.

Somali Cumhurbaşkanının oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un, motokurye Yunus Emre Göçer’in ölümüne neden olan kazayla ilgili soruşturmada Adli Tıp’tan ikinci rapor geldiğini belirten Bakan Tunç, “Araç sürücüsünün asli kusurlu, motosikletli kuryenin ise tali kusurlu olduğu raporlarına dayanarak dava açılacaktır. Bu dava süreci devam edecektir. Yargımız vatandaşın haklarını ve hukukunu koruyacaktır. Şehit ailelerimize ve şehitlere yönelik terör propagandası yapan ve suç işleyen kişilere karşı sosyal medya üzerinde yapılan tespitlere dayanarak soruşturmalar başlatılmıştır. Şu ana kadar 15 ilde 55 kişi hakkında ‘Terör propagandası’, ‘Suç ve suçluyu övme’ ve ‘Şehit ailelerine hakaret’ suçlarından dava açılmıştır. Bu soruşturmalar devam etmektedir” açıklamasında bulundu.