Adalet Bakanlığı’nın Yeni Dönemi: e-Duruşma Sistemi

2020'de devreye girmişti... Bakan Tunç: 1 milyon 671 bin 567 e-Duruşma yapıldı

Adalet Bakanlığı’ndan Büyük Adım: e-Duruşma Sistemi

Adalet Bakanlığı, 15 Eylül 2020 tarihinden itibaren hukuk mahkemelerinde kullanılmaya başlanan e-Duruşma sistemi ile, avukatların yerlerinden ayrılmadan sesli ve görüntülü olarak çevrim içi duruşmalara katılmalarına olanak sağlıyor. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bu sistem, 81 ilde ve tüm hukuk mahkemelerinde kullanılabilir hale getirildi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yapılan yaygınlaştırma çalışmaları sonucunda ülke genelinde 3 bin 44 hukuk mahkemesinde e-Duruşma sisteminin kullanıldığını ve 15 Eylül 2020 tarihinden bugüne kadar 1 milyon 671 bin 567 e-Duruşma yapıldığını belirtti. Bakan Tunç aynı zamanda, 2020 yılında hukuk yargılamalarına kazandırılan e-Duruşma sisteminin avukatlara, istedikleri takdirde video konferans yoluyla duruşmalara katılma imkanı sunduğunu ifade etti.

Sistemi kullanmak isteyen avukatlar, UYAP Avukat Portalı üzerinden duruşmalarını sorgulayıp gerekçesini yazarak e-Duruşma talebi gönderebiliyor. Hakim talebi kabul ettiğinde avukat, yerinden ayrılmadan video konferans ile duruşmaya katılabiliyor. e-Duruşma, mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle başlıyor ve adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırırken, avukatlar açısından da emek ve zaman tasarrufu sağlıyor. (DHA)