Adalet ve Eğitim: Erdoğan’ın Vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Çocukların naaşı üzerinden siyasi hesap görülmesine izin vermeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adalet İçin Etkin Eğitim Anlayışıyla Adalet Akademisi Yenilendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 1. Dönem Hakim ve Savcı Yardımcıları Eğitimi Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, yargı faaliyetlerinin gücünü ve itibarını hukukçuların ehliyetinden, adalete bağlılık gibi üstün ahlaki değerlerinden aldığını vurgulayarak, “Bu hakikat temelinde, güven veren adalet için etkin eğitim anlayışıyla Adalet Akademisi’nin yenilendiğini, güçlendirildiğini, imkanlarının genişletildiğini” belirtti. Erdoğan, yargı sisteminin bel kemiğini oluşturan hakim ve savcıların en iyi şekilde yetişmeleri ve görevlerini layıkıyla yapabilmeleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını ifade etti.

Erdoğan, hakim ve savcı yardımcılığı müessesesinin, fikri takibin ve arayışın bir ürünü olduğunu vurgulayarak, ülkede hukuk öğrenimi görmüş önemli sayıda insanın, hukuk eğitimi veren önemli sayı ve çeşitlilikte kurumların, fakültelerin bulunduğunu kaydetti. Son 22 yılda hakim ve savcı sayılarında kayda değer bir artış sağlandığını belirten Erdoğan, “2002 yılında 9 bin civarında olan hakim savcı sayımız neredeyse 3 kata yakın bir artışla bugün 25 bine yaklaştı” dedi.

Erdoğan ayrıca, adaletin tecellisine nezaret edenlerin eğitiminin, yetiştirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Hukuk fakülteleri ideal ve mevzu hukuku öğretir. Mesleki bilgi, beceri ve yeterlilik ise fakülte eğitimini aşan bir çabayı gerektirir. Mesleki olgunluk ve yeterlilik bizzat o mesleği icra ederek gelişen melekelerdir” dedi.

Adaletin Temel İlkesi Bilgi, Akıl ve Vicdan Olmalı

Erdoğan, hakim ve savcı yardımcılarına hitaben yaptığı konuşmada, adaletin temel ilkesinin bilgi, akıl ve vicdan olması gerektiğini belirterek, “Azığınız bilgi, rehberiniz akıl ve vicdan, menziliniz adalet olsun” dedi. Erdoğan, adaletin reyting ve etkileşim avcılığına kurban edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, adaletin tesisinin soruşturmanın selametiyle korunması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakim ve savcı adaylarına eğitimlerinde başarılar dileyerek, toplumun ilgisine mazhar olan her olayda yayın yaparken yürüyen soruşturmanın selametini gözetmeleri gerektiğini vurguladı. Erdoğan, adaletin temel ilkelerinin her zaman korunması gerektiğini belirterek, “Adaletin reyting ve etkileşim avcılığına kurban edilmesine göz yumulmamalı” dedi.