AFAD Başkanı Okay Memiş: “Arama-Kurtarma Ekiplerini Güçlendiriyoruz ve 100 Bin Kişilik Ekip Hedefliyoruz”

AFAD Başkanı afet planını Hürriyet’e anlattı: Enkaza askeri polisi sokacağız

AFAD Başkanı Okay Memiş, afet planı hakkında açıklamalarda bulundu. Memiş, mevcut arama-kurtarma ekibinin yeterli olmadığını belirtti ve bunun için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Şu anda 2 bin 900 kişilik bir ekibe sahip olduklarını belirten Memiş, yakın bir süreçte bu sayıyı 8 bine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ayrıca sivil toplum kuruluşları dahil olmak üzere 35 bin kişilik bir arama-kurtarma ekibi bulunduğunu, ancak bu sayının da yeterli olmadığını ifade etti. Memiş, 100 bin kişilik bir arama-kurtarma ekibi kurma çalışmalarının başladığını ve bu sayıya kısa zamanda ulaşacaklarını belirtti.

Memiş ayrıca, TSK gibi dinamik bir ordudan yardım talep edeceklerini ve afet durumunda hızlı bir müdahale için hazır olacaklarını ifade etti. Jandarma ve polisin de afet müdahalesinde aktif bir şekilde kullanılacağını belirten Memiş, eğitimlerin AFAD üzerinden verileceğini söyledi. Bu çalışmaların 6 Şubat’a kadar belirli bir rakama ulaşması hedeflendiğini ve 100 bin kişilik ekibi oluşturmak için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Memiş, son yaşanan deprem afetlerinde eksikliklere rağmen iyi bir yönetim sergilediklerini ve 50 bin insanın enkaz altından sağ çıkarıldığını belirtti. Bu tecrübelerden ders alarak İstanbul ve İzmir için çalışmalar yürüttüklerini ve depremin büyüklüğüne bakılmaksızın çözüm üretmeleri gerektiğini ifade etti.

AFAD’ın “Türkiye Tek Yürek” kampanyası kapsamında bugüne kadar 85 milyar 697 milyon 129 bin lira toplandığını belirten Memiş, bu rakamın deprem bölgesindeki yardımlar için kullanıldığını açıkladı. Konteynerkentlerin kurulduğunu ve halen 600 bin depremzedenin bu konteynerkentlerde kaldığını söyleyen Memiş, AFAD-Kızılay işbirliğiyle başlatılan “Esen” kart uygulamasının da devam ettiğini ve şimdiye kadar 60 bin kişiye bu kartların dağıtıldığını belirtti.