Ünlü gurme Vedat Milor, elindeki titremelerin Parkinson hastalığından değil, ağır metal zehirlenmesinden kaynaklandığını açıkladı. Milor, “Bir doktorumun aklına geldi ve ağır metal testi yaptı. Vücudumda çok yüksek miktarda cıva vardı. O cıva da myelin tabakasını aşındırmış” dedi.
Uzmanlar, ağır metallerin vücuda nasıl maruz kalındığını ve korunma yöntemlerini Hürriyet’e açıkladı. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Demirkaya, “Kurşun, cıva, arsenik, kadmiyum gibi ağır metallerin vücutta birikimi toksik hale gelir. Özellikle beyinde birikirler ve oksidatif strese neden olarak hücrelerin enerji kaynağı mitokondriyi ve DNA’yı bozarlar” şeklinde konuştu.
Tıbbi Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Mine Kucur ise, ağır metal maruziyetinin akut etkilerinin baş ağrısı, titreme, hafıza kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Kronik maruziyetin ise organlarda hasara neden olabileceğini ve bilinçlenme, güvenilir gıda tedariki gibi önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Keçeci, ağır metallerin sinir hücrelerine toksik etkileri olduğunu ve sinir sistemi üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Ağır metallerin vücuda alınma yollarını sıralayan Prof. Dr. Mine Kucur, gıdalar, solunan hava ve evsel/kişisel ürünlerin başlıca kaynaklar olduğunu belirtti. Gıda yoluyla özellikle deniz ürünleri, tarım ürünleri; hava yoluyla endüstriyel bölgeler; kişisel ürünlerle ise kozmetikler, oyuncaklar ve elektronik cihaz atıklarının etkili olduğuna dikkat çekti. Pestisitlerin, özellikle deniz ürünleriyle birlikte en riskli grup olduğunu vurgulayan uzmanlar, pestisit kullanımının kontrol altında tutulması gerektiğini belirtti. Türkiye’de 2020’de kullanılan pestisit miktarının 50-60 bin ton olduğu tahmin ediliyor.