Aile ve Gençlik Fonu’nun Kurulması Hakkında Kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanun, fonun yönetim kurulunu ve kaynaklarını düzenlemektedir. Yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı’nın başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısından oluşacaktır. Kurul kararları oy çokluğuyla alınacaktır ve bakan yardımcıları ilgili bakanlar tarafından görevlendirilecektir.
Aile ve Gençlik Fonu’nun yönetim kurulu, fonun kaynaklarını yönetme yetkisine sahiptir. Bu yetki çerçevesinde fon tarafından aktarılacak projelerin kaynak miktarı ve harcama programları belirlenecektir. Fonun sekretarya hizmetleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacaktır.
Fonun kaynakları, Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu’ndan elde edilen gelirler, diğer fonların gelirleri, bağışlar ve diğer gelir kaynaklarından oluşmaktadır. Türk Petrol Kanunu ve Maden Kanunu kapsamında alınan devlet hissesi ve hakkı oranı, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenebilecektir.
Fonun giderleri, yönetim kurulu tarafından onaylanan projeler için sağlanan teşvikler, hibeler, destekler, krediler ve teminatlarla ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılan tutarlar, hizmet bedeli, ücret ve komisyonlar, fonun kaynaklarının yönetimi ve diğer operasyonel giderlerden oluşmaktadır.
Onaylanan projeler çerçevesinde fonun kaynakları aktarılarak kamu kurum ve kuruluşları desteklenecektir. Projelerin ekonomik ve teknik açıdan yapılabilirliği ve fon tarafından aktarılan kaynakların verimli kullanımı, ilgili kurum ve kuruluşların sorumluluğunda olacaktır. Aktarılan tutarlar ilgili idarelerin bütçesine gelir olarak kaydedilecektir.
Geri ödeme öngörülen projelerde aktarılan tutarlar ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına geri ödenecektir. Geri ödenen tutarlar idarelerin bütçesine gelir ve ödenek olarak kaydedilecektir. Onaylanan projelerin süresi sona erdiğinde harcanmayan tutarlar fonun bütçesine aktarılacaktır.
Aktarılan kaynaklardan yararlanabilmek ve geri ödemelerin alınabilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar, ödeme hizmeti sağlayıcılar, finansman şirketleri ve kredi garanti kurumlarıyla protokol yapabilecektir.
Fonun mali verileri, ilgili kurum ve kuruluşların sorumluluğunda yönetim kuruluna sunulan projelerle ilgili talep edilen veri ve bilgileri fonun belirlediği süre ve şekil içerisinde sağlamakla yükümlüdür. Mali veriler en geç 6 aylık dönemlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Fon, kurumlar vergisinden muaf tutulacak ve iktisadi işletme kabul edilmeyecektir. Ayrıca, damga vergisi, harç ve diğer vergilerden muaf olacak ve bağışlar vergiden düşülebilecektir. Fonun çalışma esasları ve kaynak aktarımlarına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir.