Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ankara’da medya temsilcileriyle bir araya geldi. Göktaş’ın yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:
Aile ve iş hayatının uyumunu sağlamak için çalışmalarımızı güçlendireceğiz. Kaliteli ve kolay erişilebilir kreş ve okulöncesi bakım/eğitim imkanlarının yaygınlaşmasını sağlayacağız. Kadınların iş hayatına katılımını artırmak amacıyla esnek ve uzaktan çalışma uygulamalarını öncü kamu kurumlarıyla hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi ile hanelerin belirli bir gelir düzeyini garanti altına almayı ve Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı uygulamasını başlatmayı planlıyoruz. Aile Koruma Kalkanı Programı ile ev hanımlarının emekliliklerine destek olmayı amaçlıyoruz.
Çocuklarımızın milli ve insani değerlere sahip, saygılı, özgüvenli ve sağlıklı bireyler olarak aile ortamında yetişmeleri için her türlü imkanı seferber edeceğiz. Türkiye Çocuk Araştırması’nı düzenli olarak uygulama düşüncemiz, çocuklara yönelik politika ve hizmetleri kanıta dayalı olarak geliştirmek amacıyla gerçekleştirilecektir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, mağdur bir kadın, çocuk veya erkek olması fark etmeksizin herkesin yanındayız. 6284 sayılı kanunumuz da önemli bir yasamızdır. Ancak bu kanundan kaynaklı bazı mağduriyetlerin de ele alınması gerekmektedir. Diğer bakanlıklarımızla birlikte bu konunun üzerinde çalışmayı hedefliyoruz.
Süresiz nafaka ödemesi gibi uygulamaların kabul edilebilir olmadığını düşünüyoruz. 1990’lı yıllarda evlenmiş olan bazı kişilerin süresiz nafaka ödemeleri mağduriyetlere sebep olabilir. Bu konuya dikkat etmek ve mağduriyetleri çözmek gerekmektedir. Kadına yönelik şiddeti önlemek için caydırıcı önlemler almak zorundayız. Elektronik kelepçe takılı olmasına rağmen eşine şiddet uygulayan kişilerin olduğunu biliyoruz. Ancak bu olayların suiistimal edilmeden yapılması da önemlidir. Mağdur olmuş herhangi bir kişi yanında olmamız gereken bir konudur. Şiddeti başarıyla engellediğimiz pek çok durum vardır ve bunun altını çizmek önemlidir. Şiddet eğilimli insanların eğitim veya rehabilitasyon sürecinden geçmeleri gerektiğinin farkında olmadıklarını gözlemliyoruz. Kadınlarımızın bazen 6284 sayılı kanunun uygulanmasını istemediklerini biliyoruz. “Eşimizin yanına dönmek istiyoruz” diyorlar. Bu tür durumlar da mevcuttur.