AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, “Siztem İstanbul” Projesiyle İstanbul’a Yeni Bir Vizyon Getiriyor!

AK Parti İBB adayı Murat Kurum projelerini açıkladı... Dönüşüme özel 100 bin kiralık ev

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu” toplantısında Siztem İstanbul projesinin temellerini atacakları 10 hedefi açıkladı.

Kurum’un ortaya koyduğu hedefler arasında ilk olarak “Uğraştıran Değil, Ulaştıran Bir İstanbul” vurgusu yer alıyor. Bu doğrultuda, raylı sistemlerin payının yüzde 37’ye çıkarılacağı ve ortalama yolculuk süresinin 64 dakikadan 39 dakikaya düşeceği belirtiliyor. Ayrıca, Esenler ve Harem Otogarlarının taşınacağı ve şehir içi ulaşım süresinin yüzde 20 azaltılacağı müjdesi veriliyor. Metrobüs hattının Silivri’ye uzatılacağı da dikkat çeken bir diğer projedir.

İstanbul’da yaklaşık 20 bin taksiyle günlük 1.6 milyon yolcunun taşındığı belirtilerek, tüm taksi sistemlerinin “Merkezi Taksi Sistemi” adı altında birleştirileceği ifade ediliyor. Deniz ulaşımına da önem verilecek olup, İstinye-Yenikapı, Çubuklu-Yenikapı ve Çengelköy-Yenikapı arabalı vapuru hatları eklenerek ulaşım imkanlarının güçlendirileceği belirtiliyor.

Su kaynaklarının artırılması amacıyla 6 yeni barajın inşa edileceği ve su kapasitesinin yüzde 21 oranında artırılacağı açıklanıyor. Bunun yanı sıra, her mahalleye 7/24 nöbetçi kreş hizmeti sunulacağı ve Aile Kart ile 0-4 yaş arası çocukları olan annelere verilen ücretsiz ulaşım hakkının genişletilip, 0-6 yaş aralığına çıkarılacağı ve babalara da çocuklarıyla ücretsiz seyahat hakkı sağlanacağı ifade ediliyor.

Genç girişimcilere destek verilmesi amacıyla 100 bin girişimci kadına 100 bin TL hibe sağlanacağı, ilkokullarda beslenme desteği verileceği ve ilköğretim öğrencilerine tamamen ücretsiz ulaşım sağlanacağı belirtiliyor. İlk ofisi kuran genç girişimcilere tam donanımlı paylaşımlı ofisler sağlanacağı, gençlerin İstanbul kartına yüzde 40 indirim yapıldığı ve tesislerde gençlere yüzde 50 indirim olacağı vurgulanıyor. Ayrıca, öğrenci kardeşlerimize yılda iki defa otobüs biletinin yarısının ödeneceği müjdesi veriliyor.

Evlilik yardımına da önem verileceği belirtilerek, ilk defa evlenenlere 50 bin TL beyaz eşya yardımı yapılacağı ve işkolunu belirleyen girişimcilere belediye tarafından 100 bin TL hibe sağlanacağı bilgisi paylaşılıyor. İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerine her yıl artan oranda eğitim desteği verileceği ve iki yakada 3 yaşlı ve engelli yaşam merkezi kurulacağı ifade ediliyor. İhtiyaç sahibi emeklilere her ay İstanbul kartlarına 2.500 TL destek sağlanacağı da müjdeliyor.

“Yarısı Bizden” sloganıyla başlatılacak olan konut projeleriyle ilgili olarak, 5 yıl içerisinde 39 ilçede toplam 650 bin konut yapılacağı bilgisi paylaşılıyor. Bu projede KİPTAŞ’ın da rol alacağı ve başvuruların 15 Nisan’da başlayacağı belirtiliyor. Konut alacak kişilere 700 bin TL hibe destek verileceği, ayrıca 700 bin TL kredi desteği ve 100 bin TL taşınma yardımının da sağlanacağı bilgisi paylaşılıyor. Ayrıca, 250 bin yuvanın da kentsel dönüşümle yenileneceği ve bu konutların düşük fiyatlarla kiralanacağı ifade ediliyor.

İstanbul’un afet yönetimine yönelik olarak Atatürk Havalimanı’nda yeni bir afet yönetim merkezi kurulacağı, kentte iki yeni acil durum hastanesi inşa edileceği belirtiliyor.

Hayvan yaşam alanlarına da önem verilecek olup, Anadolu ve Avrupa yakasında iki büyük hayvan yaşam alanının oluşturulacağı ifade ediliyor. Ayrıca, 2040 yılında İstanbul’un dünyada sıfır atık hedefine ulaşan ilk metropol olması hedefleniyor. İstanbul Botanik Parkı’nın Maltepe’de inşa edileceği ve 8 milyon 140 bin metrekare aktif yeşil alan büyüklüğüne ulaşacağı bilgisi paylaşılıyor. Anadolu Yakası için ise Atatürk Kültür Merkezi’nin bir benzerinin inşa edileceği ve üç İstanbul şehir kütüphanesinin kurulacağı belirtiliyor.

Murat Kurum’un projeleri arasında yer alan diğer başlıklar ise “Afetlere Dirençli İstanbul”, “Her Anında Hep Yanında”, “Sürdürülebilir Su Yönetimi”, “Nefes İstanbul”, “Mirasını Geleceğe Taşıyan İstanbul”, “Kültürüyle Sanatıyla Yaşayan İstanbul”, “Güvenli Sokaklar Huzurlu İnsanlar”, “Dijistanbul” ve “Sporla Yaşayan İstanbul” şeklindedir. Bu projelerle birlikte Murat Kurum, önümüzdeki dönemde İstanbul’un sosyal, ekonomik ve çevresel alanlarda daha gelişmiş bir şehir haline gelmesini hedefliyor.