Antalya’nın falezleri, turistlerin ilgi odağı haline gelmiş durumda. Ancak, bu güzelliklerin sadece insanlara ev sahipliği yapmadığını, birçok canlıya da yaşam alanı sunduğunu unutmamamız gerekiyor. Akdeniz fokunun, dünyada sadece 700 kadar kaldığına dikkat çeken AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökoğlu, Antalya kıyılarının yaklaşık 20 foka ev sahipliği yaptığını belirtti.
Prof. Dr. Gökoğlu, fokların Antalya’da bilinen üç yuvası bulunduğunu ifade etti. Ancak, bilinçsizce yapılan tekne turları, kano gezileri ve dalış aktivitelerinin bu canlıların yaşam alanına zarar verebileceğini vurguladı. Konuşmasında şunları dile getirdi: “Turistlerin görmek istediği ve ziyaret ettiği Antalya’nın kıyıları ve falezleri, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Yat Limanı yakınında, Düden Şelalesi’nin denize döküldüğü falezdeki mağara, Akyarlar Tüneli yakını ve Üçadalar tarafında fokların yuvaları bulunuyor. Burada 20 civarında fok olduğunu biliyoruz. Son zamanlarda bu bölgelerdeki insan hareketliliği arttı. Fokların yavrulama, dinlenme ve yaşam alanı olan mağaralara kano veya tur tekneleriyle yapılan geziler, fokları rahatsız edebilir. Bu durumda foklar yuvalarını terk edebilir veya yavrularını mağaralarda bırakarak kaçabilir. Fokların yaşam alanlarına duyarlı olmamız gerekiyor.”
Prof. Dr. Gökoğlu, dalış yaparken fokları su altında gözlemleme fırsatı bulduklarını da aktardı. Kaydettikleri görüntülerde, fokların birbiriyle oynarcasına su altında ilerlediğini belirtti. Ancak yine de fokların yaşam alanlarına dalış, kano gezisi veya tekne ziyareti yapılmaması gerektiğini vurguladı. Sonuç olarak, Antalya’nın güzelliklerini ziyaret ederken, doğal yaşamın korunması için duyarlılık göstermemiz gerektiğini hatırlamamız önem taşıyor.