Akdeniz’de Deniz Suyu Sıcaklığı Artıyor: Balık Türleri Değişiyor

Akdeniz'de 1980'lerden bu yana artış oldu! Zehirli balıklar geliyor

Prof. Dr. Sinan Mavruk: “Berlam Yerine Zehirli Türler Geliyor”

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Mavruk, Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığının son yıllarda 1.5 santigrat derece yükseldiğini ve bu durumun deniz canlılarının göçüne yol açtığını açıkladı. Mavruk, “Eskiden balıkçılığımızın çok önemli türlerinden olan ‘Berlam’ bu bölgelerde çok sık karşılaşılmayan türler arasında yer alıyor. Bunların yerine ise Gargur, Balon Balığı veya Aslan Balığı gibi dokularında zehir barındıran, ekonomik değeri olmayan türler geliyor” ifadelerini kullandı.

Küresel Isınma Akdeniz’i Tehdit Ediyor

Prof. Dr. Mavruk, Doğu Akdeniz’de son 10 yılda ısınmanın hızlandığını belirterek, “1980’lerden bu yana her 10 yılda 0.4 santigrat derece artan deniz suyu sıcaklığı, son dönemlerde 0.9 ile 1.5 santigrat dereceye ulaştı. Kışlar daha sıcak geçiyor, yaz mevsimleri ise uzuyor” dedi. Mavruk, denizlerin özellikle kış aylarında daha fazla ısındığını vurgulayarak, “Bu sene kışın deniz suyu sıcaklığı 18-19 santigrat dereceye çıktı. Beklenen en yüksek değer 16-17 dereceydi” şeklinde konuştu.

Deniz Canlıları Göç Ediyor, Ekosistem Değişiyor

Isınan sular nedeniyle Akdeniz’in yerli türlerinin başka bölgelere göç ettiğini belirten Mavruk, “Süveyş Kanalı’ndan gelen istilacı türler, boşalan ekosistemi dolduruyor. Zehirli ve ekonomik değeri düşük balıklar artarken, geleneksel türler azalıyor” dedi. Mavruk, bu sorunun çözümü için küresel ölçekte politikalar geliştirilmesi ve sera gazı salınımının kontrol altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.