Aksaray’da Yaşanan Sel Felaketi ve Can Kayıpları

Selin acı bilançosu: 3 ölü 1 bebek kayıp

Aksaray’da dün akşam saatlerinde başlayan yoğun yağışlar gece boyunca etkisini sürdürdü. Bu sağanak yağışlar nedeniyle Ihlara yolu sele kapıldı. Gücünkaya köyüne doğru seyahat eden Çapan En ve eşi Gülseren En’in içinde bulunduğu araç, yolların sular altında kalması sonucu akıntıya kapılarak yaklaşık 200 metre sürüklendi. Şans eseri diğer araçlar selin etkisi altında kalmaktan son anda kurtuldu. Olayın bildirilmesi üzerine ekipler bölgeye sevk edildi. Yol ulaşıma kapatıldı ve sele kapılan araçlarda bulunan 14 kişi, tedbir amaçlı olarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma ekiplerinin çabaları sonucu Çapan En kurtarılarak hastaneye götürüldü. Ancak araçta mahsur kalan Gülseren En’in hayatını kaybettiği belirlendi.

Tedbir amaçlı hastaneye nakledilen Nazif Balcan ve eşi Hayriye Balcan’ın içinde bulunduğu araç ise sele kapılarak sürüklendi. Ancak çiftin kendi çabalarıyla araçtan kurtuldukları belirtildi. Bu sırada Hayriye Balcan’ın kucaklarında taşıdığı 3 aylık bebekleri Asel’in kaybolduğu ve sel suları tarafından sürüklendiği öğrenildi. Hayriye Balcan’ın ise hala hastanede tedavi altında olduğu bildirildi. Kendi ailesini ziyaret ettikten sonra eve dönerken selin etkisi altına giren Nafiz Balcan, “Yol yarıldığında aracı durdurduk ve bekledik. Bu sırada sel geldi ve arabayı sürdü. Nasıl kurtulduğumuzu hatırlamıyorum” şeklinde konuştu. Asel Balcan’ın bulunması için yaklaşık 150 kişilik bir ekip seferber oldu.

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu. Yağış nedeniyle meydana gelen sel felaketi sırasında akaryakıt istasyonunda çalışan Adem Çelik, “Aniden sel geldi ve her şeyi yok etti. 2 dakika içinde her şey sona erdi. Aracı ile istasyona sığınmaya çalışan kişiler de sel suları tarafından sürüklendi. Kimisi araçtan çıkabildi, kimisi ise içeride mahsur kaldı. Onlar da sel sularının etkisiyle sürüklendi” şeklinde konuştu.

Samsun’da da dün metrekareye 147 kilogram yağış düştü. Yağışın durmasının ardından felaketin boyutu daha net bir şekilde ortaya çıktı. AFAD, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kurumları seferberlik ilan etti. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, suların tahliye edilmesine 6 araç, 30 su çekme pompası ve 30 personelle destek verdi. Evlerde ve işyerlerinde yaşanan 500 su baskını ihbarı üzerine ekipler, su tahliye ve kurtarma çalışmalarına başladı. İlkadım ilçesinde, otogar çıkışında mahsur kalan bir yolcu otobüsündeki 17 kişi, itfaiye ekiplerinin yardımıyla kurtarıldı. Samsun’da yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle bugün 13 ilçede eğitime ara verildi. Giresun’da da temizlik çalışmaları gün boyunca devam etti.

Gülşehir ilçesinde de önceki gece yoğun yağışlar sele dönüştü. Şevket Şimşek’in kullandığı araç, seyir halindeyken taşkın nedeniyle sürüklendi. Yardım ekipleri, sele kapılan aracı boş halde buldu. Sel suları içinde kaybolan Şevket ve Zöhre Şimşek çiftinin cansız bedenleri ise gece boyunca süren çalışmaların ardından araçlarından 500 metre uzaklıkta bulundu.