Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Berlin’in İsrail-Hamas Savaşına Yaklaşımıyla İlgili Sorumluluğunu İtiraf Ediyor ve Dayanışma Ziyareti Gerçekleştiriyor

Steinmeier İsrail’de: Almanya olarak sorumluluğumuz var

Almanya’nın Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Berlin’in İsrail-Hamas savaşına yaklaşımıyla ilgili olarak itiraf niteliğinde bir açıklama yaptı. Steinmeier, Almanya’nın Yahudi soykırımı sebebiyle İsrail’e karşı sorumlu olduğunu dile getirdi.

Steinmeier, “dayanışma ziyareti” adı altında gerçekleştirdiği İsrail seyahati öncesi yayımladığı bir video mesajında, ziyaretinin terörden zarar gören ve kendini savunan İsrail ile dayanışma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından işlenen Yahudi soykırımına atıfta bulunarak, “Almanya’nın, insanlığa karşı işlenen en büyük suçun akıllara geldiği, planlandığı ve uygulandığı bir ülke olarak, bu suçtan sorumlu olduğunu” ifade etti.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile birlikte Hamas’ın baskınına uğrayan Gazze sınırındaki Beeri Kibbutz’unu ziyaret etti. Herzog, burada Steinmeier’e Hamas’ın işlediği suçlar hakkında bilgi verdi. Orta Doğu gezisi kapsamında Umman ve Katar’ı da ziyaret edeceğini belirten Alman Cumhurbaşkanı, savaşta zarar gören sivillerin korunması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı ve bölgede kalıcı barışın sağlanması için en iyi formülün bağımsız bir Filistin devletinin tanınması olduğunu kaydetti.