Alzheimer ile Hipertimezi Hastalıkları Arasındaki Farkları Gösteren “Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu” Dizisi

Her şeyi hatırlama hastalığı Hipertimezi... Lanet mi, ödül mü?

Alzheimer ile Hipertimezi Hastalıkları Arasındaki Farkların Görüldüğü “Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu” Dizisi

Kanal D’nin merakla beklenen yeni dizisi “Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu”nda, Alzheimer hastalığına sahip bir baba ile her şeyi hatırlama hastalığı olan bir evlat arasındaki duygusal bağ konu ediliyor. Hipertimezi olarak da bilinen “her şeyi hatırlama” hastalığının geniş kitlelere tanıtılması amaçlanıyor.

Hastalığın nadir görülmesi sebebiyle nedenlerinin tam olarak bilinmediğine dikkat çekilirken, Türkiye Alzheimer Derneği verilerine göre ülkemizde yaklaşık 600 bin Alzheimer hastası bulunduğu belirtiliyor. Bununla birlikte tanı konmamış hastalarla birlikte bu rakamın daha da artabileceği vurgulanıyor. 65 yaş altında her yüz kişiden 3 ila 11’ini etkileyen hastalık, 65-85 yaş arası daha yaygın hale geliyor ve her 2 kişiden 1’ini etkiliyor.

“Taş Kağıt Makas: Hayatın Oyunu” dizisinde, Alzheimer hastalığına sahip baba rolünde Bülent Seyran, hipertimezi hastalığına sahip oğul karakterine ise Ekin Koç hayat veriyor. Bu dramatik hikaye, izleyicilere hastalıklar arasındaki farkları ve beraberinde getirdiği zorlukları gözler önüne seriyor. Hastalıkların sadece hastalar için değil çevresindekiler için de büyük bir etkiye sahip olduğu vurgulanıyor.

Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hatice Çil’in belirttiğine göre, hipertimezi hastalarının aşırı derecede geçmişe odaklanmaları ve hatırlama yeteneklerinin olağanüstü olması depresyona neden olabilmektedir. Dr. Çil, “Tedavisi olmayan bu sendromda biyolojik, genetik ve psikolojik faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor” diyor.

Medicana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Vugar Jafar ise hipertimezinin kökenine dair net bir açıklama yapmanın zor olduğunu belirtiyor ve hastalığın tedavisi ya da yeterli bilgisinin olmamasının sebebinin hastalığın nadir görülmesi olduğunu ifade ediyor.