Amasra Müessese Müdürlüğü Davası: Patlamada Hayatını Kaybeden İşçiler İçin Adalet Arayışı

Bartın'daki maden kazası davasında beşinci duruşma

Amasra Müessese Müdürlüğü’nde geçen yıl meydana gelen patlama sonucunda 43 işçi hayatını kaybetti ve 9 işçi yaralandı. Soruşturma kapsamında, Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı. 15 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 195 sayfalık iddianamede, ilk duruşma 25 Nisan’da görüldü ve Müdür Yardımcısı Salih Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İddianamede, tutuklu olan Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural, her bir madencinin ölümü için “olası kast ile öldürme” suçundan 25 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar. Aynı zamanda bu yöneticiler, ağır yaralanan 4 kişi için de “olası kast ile kişinin yaşamını tehlikeye sokacak şekilde kasten yaralama” suçundan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanacaklar. Diğer 19 sanık ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle karşı karşıya.

Davanın beşinci duruşması bugün başladı ve geniş güvenlik önlemleri altında Bartın Adliyesi’nde gerçekleşiyor. Üç gün sürecek olan duruşmada 42 tanık madenci ve patlama gecesinde maden ocağında arama-kurtarma çalışmalarına katılan 13 kişi, tanık olarak dinlenecek.