Anadolu’nun Eski Ağaçları: Doğası Korunmalı!

Türkiye’nin Anıt Ağaçları

Anadolu’nun Dört Bir Köşesindeki Binlerce Yıllık Ağaçlar

Proje kapsamında, Anadolu’nun farklı bölgelerinde binlerce yıl öncesine kadar uzanan 66 farklı ağaç türü yer alıyor. Bu ağaçlar arasında en yaşlısı ise Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde bulunuyor. 2024 yılı itibarıyla 4 bin 119 yaşında olduğu tahmin edilen porsuk ağacı, Türkiye’nin en yaşlı ağacı olarak kabul ediliyor. Tepe çapı 9.5 metre, gövde çapı 245 santimetre ve boyu 23 metre olan bu ağaç, Tunç Çağı’na kadar uzandığı düşünülüyor.

Listede yer alan 2 bin yaşını aşan dört ağaç bulunuyor. Antalya’nın Kumluca ilçesinde 2 bin 331 yaşında ve 25 metre boyunda olan sedir ambar katranı, Türkiye’nin en yaşlı ikinci ağacı olarak dikkat çekiyor. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde bulunan 2 bin 284 yaşındaki doğu çınarı ise Türkiye’nin en yaşlı üçüncü ağacı olarak kayıtlara geçmiştir.

Ülkemizdeki anıt ağaçlar arasında en yükseği, Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan ve 405 yaşında olan Göknar ağacıdır. 55 metrelik boyuyla en uzun ağaç Gümüşhane Torul’da bulunurken, en geniş gövde çapına sahip ağaç ise Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki 880 santimetrelik gövde çapıyla öne çıkan doğu çınarıdır.