Anestezi Teknikeri Ayşe Karaman Vakası: Ölüm Sebebiyle Verilen Cezanın Ardından Aile Tazminat Talebinde Bulundu

Ayşe’nin ailesinden tazminat davası

Anestezi teknikeri Ayşe Karaman, 29 Temmuz 2019’da sevgilisi anestezi uzmanı doktor Özgür Tarhan’ın evinde ölü bulundu. Yapılan incelemeler sonucunda, genç kızın hayatını kaybetmesine neden olan anestezi ilaçlarının sevgilisi Tarhan tarafından çantasından alınıp kendisine enjekte edildiği ortaya çıktı. Şüpheli ölüm olayıyla ilgili davada Tarhan, “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargılama sonucunda, doktorun ihmali durumunun derecesi göz önünde bulundurularak ceza verildi ve kararda, “müteveffanın ölümüne yol açması muhtemel ilaç çantasını müteveffanın evine getirip ulaşabileceği bir yerde bırakmasının bilinçli taksir olarak değerlendirilmesi gerektiği” ifadesine yer verildi. İstinaf mahkemesi de verilen cezayı kesinleştirdi.

Ceza davası sonrasında, genç kızın ailesi, avukat Tolga Beyendi aracılığıyla doktor Tarhan aleyhine maddi ve manevi tazminat talebiyle Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Dava dilekçesinde, genç kızın anne, baba ve engelli kardeşinin destekten mahrum kalması nedeniyle toplamda 300 bin TL maddi tazminat talebinde bulunuldu ve yaşanan manevi acıların karşılığı olarak her biri için 500 bin TL manevi tazminat istendi.

Mahkeme, davayla ilgili bilirkişi görevlendirdi. Görevlendirilen bilirkişi, 31 Temmuz’da hazırladığı raporda, Ayşe Karaman’ın normal koşullarda hayatta kalsa muhtemelen 2073 yılına kadar yaşayabileceğini belirtti.

Raporda, genç kızın anestezi teknikeri olarak çalıştığı sürece aldığı maaş dikkate alınarak, anne Feride Karaman’a destekten mahrum kalma tazminatı olarak 547 bin 757 TL, baba Adem Karaman’a ise 400 bin 237 TL tazminat ödenmesi gerektiği ifade edildi. Engelli kardeş Sadriye Karaman için ise sağlık raporları ve kimlik bilgilerinin sunulmasının ardından ayrı bir hesaplama yapılacağı belirtildi.