Ankara, PKK’ya Karşı Terörle Mücadelede Hız Kesmiyor

3. ülkelere net mesaj

İçişleri Bakanlığı’na PKK tarafından gerçekleştirilen bir terör saldırısı sonrasında Ankara, terörle mücadele yöntemlerini hızlandırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyine hava operasyonları düzenleyerek, PKK’nın stratejik konumlara yerleştiği bölgelerde, Kandil, Assos, Hakurk, Metina ve Gara’da 58 hedefi yok etti. Son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 37 terörist etkisiz hale getirildi. Ankara, PKK’dan destek alan üçüncü ülkelere “uzak durun” uyarısı yaparak, operasyonların devam edeceğini vurguladı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, PKK ve YPG’nin aynı terör örgütü olduğunu belirterek, “Daha önce gerektiğinde gerekli operasyonları yaptık. Şu anda da yapmaya devam ediyoruz. Nerede faaliyet gösterirlerse göstersinler, meşru hedefimiz olduklarını her zaman söylüyoruz. Terörü kaynağında yok etme stratejisi gereği, terör örgütünü besleyen tüm unsurlar meşru hedef olarak kabul edildi ve bundan sonra da kabul edilecek. Dost ve müttefik ülkelerin, başta bu teröristlerin yakınlarında bulunmamaları gerektiğini her zaman ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. Kaynaklar, bu uyarının üçüncü ülkelere bir hatırlatma olduğunu belirterek, “Kim üzerine alınıyorsa, gerekli tedbirleri almak onların kendi tercihidir” dedi.

Kaynaklar, hedeflerin ele geçirilmesi için askeri yöntemlerin birçok varyasyonu olduğunu vurgulayarak, sadece kara harekâtının tek seçenek olmadığını belirtti. Tek amaçlarının, Türkiye’ye tehdit oluşturan terör örgütlerinin yok edilmesi olduğunu dile getirdi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, terörle mücadele hakkında şu bilgileri paylaştı: “PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütlerine karşı yurt içinde ve sınır ötesinde düzenlediğimiz operasyonlarımız kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Son bir haftada Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 37 terörist etkisiz hale getirildi. Bu yıl içinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1388’e, 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar ise 38.731’e ulaştı. Ayrıca, hava operasyonlarıyla Irak’ın kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Assos bölgelerinde bulunan terörist hedeflere yönelik olarak gerçekleştirilen harekâtlarda, toplamda 58 hedef başarıyla imha edildi.”

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir üsse yakın bir noktada düşürülen SİHA’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait olmadığını açıkladı.

Diğer bir konu ise Irak Savunma Bakanı Thabit Mohammed Al Abbasi’nin Ankara’ya yaptığı ziyaretti. Güvenlik kaynakları, ziyaretin zamanlamasının önemli olduğunu vurgulayarak, terörle mücadele ve sınır güvenliğinin görüşmenin ana gündem maddesi olduğunu belirtti. Bakanlığın açıklamasına göre, görüşmede bölgesel askeri ve savunma sanayisi işbirliği konuları ele alındı ve Irak ile Türkiye’nin güçlü tarihi ve sosyal bağlara sahip iki komşu ülke olduğu vurgulandı. Terörle mücadele ve sınır güvenliği gibi konularda ortak adımlar atmanın önemi vurgulandı.

Ayrıca, Bakan Güler, ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin ile de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındı ve koordinasyonun önemi vurgulandı. İki ülkenin genelkurmay başkanları da telefon görüşmesi yaptı.