Ankara’da 16 Yaşında Kızın Erken Evlilik Talebi Mahkeme Tarafından Reddedildi

Çocuk geline izin yok... Mahkemeden evliliğe örnek karar

Iraklı Aewaz Ailesi, 16 yaşındaki kızlarını Muhammed H. ile nişanladı. Ancak, damat adayının sık sık evlerine gelip gittiği dedikodulara yol açtığı için, aile kızlarını nişanlısıyla evlendirmek istediklerini belirterek Ankara 10. Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüye Son Derneği (ECPAT), durumu öğrenince, evliliğe izin verilmesi için dava açtı. Avukat Şahin Antakyalıoğlu, dava dilekçesinde erken evliliklerin çocuk hakları ihlalleri olduğunu ve bu hak ihlalinin önlenmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de her üç kadından birinin çocuk yaşta evlendirildiği gerçeğine dikkat çeken Antakyalıoğlu, erken yaşta evliliklerde kız çocukların daha fazla şiddete maruz kaldığını ifade etti.

Iraklı aile, derneğin başvurusuna karşılık mahkemeye bir cevap dilekçesi verdi. Aile, kızlarının birini sevdiğini ve evlenmek istediğini belirtti. Anne ve baba olarak çocuklarının evlenmesine rızalarının olduğunu ve evlilik yaşına ulaşmış bir yetişkin olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye ve diğer ülkelerin yaşam koşullarının farklı olduğunu ve geleneklerin değiştiğini belirterek, derneğin iddialarını reddetti.

Ancak mahkeme, 3 Ekim tarihli dava için reddetme kararı vererek evliliğe izin vermedi. Mahkeme, kararın gerekçesinde Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen “hâkim olağanüstü durumlarda ve önemli bir sebep varsa 16 yaşını dolduran erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir” hükmüne dikkat çekti. Davada sunulan delillerin değerlendirilmesi sonucunda, olağanüstü bir durumun olmadığına karar verildi. Mahkeme, evlilik kurumunun yaş ve gelişim dikkate alınarak küçüğün menfaatlerine uygun olmadığı kanısına vardı ve davanın reddedilmesine karar verildi.