Ankara’da Akciğer Kanseri ve SGK İlaç Talebi

Ölen kanser hastasının ilacı için mirasçılara mahkemeden iade kararı

Ankara’da Akciğer Kanseri Teşhisi Konulan Hastanın Ailesi SGK’dan İlaç Geri Ödemesi İstedi

Ankara’da rahatsızlanarak hastaneye başvuran Nurettin Boyar’a, akciğer kanseri teşhisi konuldu. Doktorları, hastalığın ilerlemesi nedeniyle standart tedaviler yerine akıllı ilaç kullanması gerektiğini belirtti. Aile, aciliyet nedeniyle reçete edilen ilacı kendi imkanları ile temin etti. İlacı kullanan Boyar’da olumlu ilerleme kaydedildi. Ancak, 12 Nisan 2023’te PET çekimi için gittiği hastanede enfeksiyon kaptı ve hayatını kaybetti.

Nurettin Boyar’ın kızı Sevcan Özmen, babasının tedavi sürecinde kullandığı ilacın ücretinin geri ödenmesi için SGK’ya başvurdu. Ancak SGK, ilacın geri ödeme listesinde yer almadığı gerekçesiyle iade yapılmayacağını bildirdi.

Özmen, bu durum üzerine Ankara İş Mahkemesi’ne başvurdu. SGK, ilacın listede olmaması sebebiyle bedelinin karşılanamayacağını belirterek davanın reddini istedi. Ancak Mahkeme, 9 Temmuz 2024 tarihli kararında başvuruyu kabul etti.

Mahkeme kararında, hastane tarafından hazırlanan rapora referans verildi. Raporda ilacın hastalığın tedavisinde hayati öneme sahip olduğu, bilinen tedavi yöntemlerinden daha etkili ve yararlı olduğu belirtildi. Uzman raporunun yeterli olduğu ve ilacın hastalığın tedavisinde zorunlu olduğu vurgulanarak, 147.908,52 TL’lik ilaç bedelinin Boyar’ın eşi ve çocuklarına geri ödenmesine karar verildi.