Ankara’da Genci Kızın Ölümü Davasında Karar: Ümitcan Uygun’a 10 Yıl Hapis Cezası!

Cezayı az bulan Yargıtay Savcısı: Ümitcan cinayeti kasten işledi

Ankara’da Esra Hankulu isimli genç kız, 3 Ağustos 2020 tarihinde evinde hayatını kaybetti. İncelemeler sonucunda, geceyi birlikte geçirdiği tespit edilen Ümitcan Uygun hakkında ‘kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı. Olayın yaşandığı gece evde bulunan Dilan Civelek ve Furkan Gürgil ise ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ suçundan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacaklar. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılama sonucunda, Ümitcan Uygun’a ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 10 yıl hapis cezası verilirken, diğer iki sanık ise 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bularak istinaf başvurularını reddetti. Ardından Yargıtay’a dosya taşındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dosya hakkındaki tebliğnamesini tamamladı. Tebliğnamede, sanık Ümitcan Uygun ile Esra Hankulu’nun birlikte geçirdikleri gece boyunca maktulün kafasına sert bir darbe aldığının kesin olduğu belirtildi. Saat 03.00 sıralarında genç kızın baygınlık geçirdiği ve şuurunun bozulduğu, bu durumun kafa travması sonucunda meydana geldiği ve travmanın bu saatlerde gerçekleştiğinin anlaşıldığı ifade edildi. Bunun yanı sıra, sanığın maktule herhangi bir tıbbi yardım çağırmadığı ve sağlık kuruluşuna ulaşmasını sağlamadığı da vurgulandı.

Olay günü Esra Hankulu’nun aldığı ilaç ve alkolün etkisiyle savunmasız hale geldiği belirtilerek, Adli Tıp Kurumu raporlarına göre sanık Ümitcan Uygun’un, baş bölgesine uyguladığı şiddetli darbenin sonucunda genç kızın hayatını kaybettiği ortaya konuldu. Ayrıca, maktulün vücudunun farklı bölgelerinden aldığı yaraların baş darbesinin şiddetini gösterdiği ve sanığın eylemi ile genç kızın ölümü arasında nedensellik bağının Adli Tıp Kurumu raporlarıyla tespit edildiği belirtildi. Bu nedenle, sanık Ümitcan Uygun’un ‘kasten öldürme’ suçundan cezalandırılmasının gerektiği ifade edildi.

Dosyadaki son karar Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından yakında verilecek.