Ankara’daki Tarihi Müze Hürriyet’e Açıldı

Hürriyet Atatürk’ün locasında

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ni Hürriyet Gazetesine Açtı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ni ziyaretçilere açtı. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en görkemli yapılarından biri olan tarihi binada resim, heykel, seramik, özgün baskı, fotoğraf, karikatür, Türk süsleme sanatı ve etnografik eser alanlarında toplam 3 bin 636 adet eser bulunmaktadır. Şu anda sergilenen eser sayısı 232 olup, depolarda bulunan önemli eserler ise müzenin geçici sergi salonlarında sergilenmektedir. 1976 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan teslim alınan eserler, müzenin ilk koleksiyonunu oluşturmaktadır.

Müzedeki önemli salonlardan biri, geleneksel motiflerle bezeli Türk Ocağı Konser Salonu’dur. Bu salon, Cumhuriyet dönemindeki ilk konser, opera gösterisi ve tiyatro oyunlarının sahnelendiği 400 kişilik bir kültür merkezidir. Türkiye’nin ilk opera eseri olan Ahmet Adnan Saygun’un ‘Özsoy’u 1934 yılında burada sahnelenmiştir.

Müze Uzmanı Güler Dişbudak, binanın tarihçesi hakkında şu detayları paylaştı: “Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en görkemli yapılarından biri olan Türk Ocağı Merkez Binası, 1927-1930 yılları arasında inşa edilmiştir. 1980 yılında müze olarak ziyarete açılan bu bina, birçok önemli etkinliğe ev sahipliği yapmıştır.”

Müze yetkililerinden ressam Güler Dişbudak, ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği 10 eseri şu şekilde sıraladı:

  1. Şeker Ahmet Paşa – Manzara
  2. Şevket Dağ – Ayasofya
  3. Osman Hamdi Bey – Seyfi-i Katı (Keskin Kılıç)
  4. Abdülmecid Efendi – Haremde Goethe (Mütalaa)
  5. Hoca Ali Rıza – Manzara
  6. Halil Paşa – Yalılar
  7. İbrahim Çallı – Kurtuluş Savaşında Zeybekler
  8. Ali Avni Çelebi – Kelebek Yakalayanlar
  9. Fikret Mualla Saygı – Balon Satan Kadın
  10. Devrim Erbil – Anadolu Çeşitlemeleri