Ankara’dan Güncel Seçim Haberleri: Türkiye, Yeni Cumhurbaşkanını Seçmek İçin Sandık Başında!

Bir kez daha sandık başına... Türkiye ilk kez ikinci tur seçime gidiyor

Bugün Türkiye’de 61 milyon seçmen 13. Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandık başına gidiyor. Bu sefer iki aday yer alacak, Recep Tayyip Erdoğan birinci, Kemal Kılıçdaroğlu ise ikinci sırada. Seçimde en yüksek oyu alan aday kazanacak.

1987 yılındaki seçimde seçime katılım oranı yüzde 87.4’e ulaşmıştı. Bu nedenle yurtiçi ve yurtdışındaki seçmenler bugün de yüksek katılım göstermeyi bekliyor. En yüksek katılım ise Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde siyasi yasakların kaldırılmasının ardından 1987’deki genel seçimde yüzde 93.3 oranıyla gerçekleşmişti.

Oy verme işlemi tüm yurtta 08.00-17.00 arasında yapılacak ve seçmenler oylarını yine ilk turda kullandıkları yerde kullanacaklar. Seçmen bilgi kâğıdı ise karışıklık olmaması için ikinci tura da gönderildi.

Seçmenlerin sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacaklarını öğrenmeleri gerekiyor. Ancak seçmen bilgi kâğıdını getirmek zorunlu değil. Oy vermek için sandığa giden seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması şart. Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici ya da haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezası var.

Seçmenlere bir oy pusulası ve bir zarf verilecek. Seçmen kapalı oy verme kabinine girecek, oy pusulasını zarfa koyarak sandığa atacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yenisi isteyen seçmene ise yenisi verilmeyecek.

Oy verme günü içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit içkili içki satılması, verilmesi, içilmesi yasak olacak. Ayrıca, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve hükümlüler oy kullanamayacaklar.