Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Yangın Sonrası Acil Durum
Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen yüz, kol ve rahim nakillerinin yapıldığı akil servisinde meydana gelen yangın hakkında bilgiler veren üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Hızlı karar almak çok önemliydi. Öncelikle bunu yaptık. Kartalkaya’dan aldığımız izlenimlerden sonra ortaya koyduğumuz tablo elbette bize yardımcı oldu” dedi.
Yangının etkisiyle hastane koridorlarının yoğun bir dumanla kaplandığını açıklayan Rektör Özkan, “Camlar, kapılar, duvarlar kırıldı. Doğru noktalara açılan tahliye kanalları ile hava akışını sağladık. Bu sayede panik yaşanmasını engelledik ve duman zehirlenmesi nedeniyle olası ölümleri engelledik. Yangın sürerken ameliyatta olan hastalarımız vardı. Kapatabildiğimiz ameliyatları hızlıca kapattık, kapatamadıklarımızı da diğer binaya transfer edip orada sonlandırdık.” şeklinde bilgi verdi.
Acil servis bölümünün kullanılamaz hale geldiğini belirten Özkan, “Akdeniz bölgesinin en önemli acili burası. Maalesef şu anda bu alanı kullanamıyoruz. Bu nedenle çadırlarda acil hizmeti vermeye başladık. Elbette bu çadırlar acil hizmeti için yeterli değil. Bu sistemde sadece çok acil hastaları alabileceğiz. Bu bağlamda en kısa zamanda acilimize kavuşmamız gerekiyor. Büyük bir özlemle ve çabayla ona ulaşmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.
Hava akışını sağlayarak yangının büyümesini engelleyen ‘gediklerin’ duvarlarda ve camlarda açıldığını belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, tahliyenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yaparak, “Çok hızlı karar vermek, insanları doğru yere yönlendirmek çok önemliydi. Antalya UMKE sorumlusu, tahliye süresinin inanılmaz hızlı olduğunu ifade etti. Tahliye edilenler arasında yoğun bakım hastaları, ameliyatı devam edenler de vardı. Buna rağmen hiçbir panik yaşanmadan süreci tamamladık” açıklamasında bulundu.
Acil servisin taşındığı çadırlardaki hastalarla birebir ilgilenen Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan, “Şantiyeden getirdiğimiz iş makineleri ile ana binaya gedikler açtık. Erken müdahale olmasa büyük bir felaket yaşayacaktık. Çünkü içeride çok fazla yanıcı ve patlayıcı madde vardı” dedi.