“Antalya Kaş – Kekova Deniz Koruma Alanı’nda Deniz Çayırları Restorasyon Projesi ile Ekosistemin Canlanması Hedefleniyor”

Deniz çayırlarını çoğaltıyorlar

Antalya Kaş – Kekova Deniz Koruma Alanı’nda, ‘Deniz çayırlarının restorasyonu’ projesi kapsamında çevreci faaliyetler yürütülüyor. Bern Sözleşmesi tarafından koruma altına alınan deniz çayırlarının çoğaltılması ve deniz ekosisteminin kendi döngüsüne dönmesi amaçlanmaktadır. Bu projede bitkilerin ekimi, bakımı ve olgunlaşma süreçleri titizlikle takip edilmektedir.

Deniz çayırlarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Turan, kökleriyle denizdeki oksijen dengesini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda balık stoklarının korunması ve üremesi açısından da büyük bir rol oynadığını belirtti. Bu nedenle, Antalya Kaş – Kekova Deniz Koruma Alanı’na deniz çayırlarının dikimleri gerçekleştirilmektedir. Doğa ve Bilim Derneği tarafından da bu önemli proje maddi olarak desteklenmektedir. Özellikle insan etkinlikleri sonucunda azalmalarıyla karşılaşan deniz çayırları, denizlerin ormanları olarak da bilinmektedir.