Antalya, turizm potansiyelinin yanı sıra su altı güzellikleriyle de ilgi çeken bir şehir. Kent, Gazipaşa ilçesinden Kaş Kalkan’a kadar uzanan bölgede 222 dalgıç noktasına ev sahipliği yaparken, aynı zamanda birçok tarihi batığı da barındırıyor. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı ve su altı arkeoloğu olan Doç. Dr. Hakan Öniz liderliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Antalya-Mersin kıyı bölgelerinde arkeolojik su altı araştırmaları gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalara 20 yabancı araştırmacıdan oluşan uzman ekip de katkı sağlıyor.
Yapılan çalışmalar sonucunda, daha önce bilinmeyen 15 batık daha kıyılarda tespit edildi. Doç. Dr. Hakan Öniz, gemi batıklarının büyük önem taşıdığını ve dönemin ticaretini, sosyal yapısını ve ekonomik durumunu bu batıklardaki bilgilerden öğrenebildiklerini belirtti. Doç. Dr. Öniz, “Bu batıklar birer zaman kapsülü gibidir. Milattan öncesine ait bir gemi batığı bulduğumuzda, batıktaki eserlerin tamamı sayesinde eski dönemde nasıl amforalar üretildiğini ve gemi teknolojilerinin ne olduğunu anlayabiliyoruz. Her batık, adeta ayrı bir kitap gibi değer taşır. Geçtiğimiz yıl 335 olan batık sayımız, yeni tespit edilen 15 batıkla birlikte 350’ye ulaştı” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Öniz ayrıca, bulunan gemilerden birkaçının boş olduğunu ve gemilerin yüklerini boşalttıktan sonra dönüş yolunda yaşanan fırtınalar nedeniyle battığının düşünüldüğünü ifade etti. Batıkların yerinin tespit edilip bakanlığa bildirildiğini ve bu sayede batıkların korunduğunu ve bilinçsizce yapılacak liman veya benzeri projeler nedeniyle zarar görmesinin önlendiğini belirten Doç. Dr. Hakan Öniz, çalışmaların devam edeceğini sözlerine ekledi. (DHA)