Anzakların Anma Töreninde Duygusal Anlar

Anzaklar ‘Şafak Ayini’ ile atalarını andı

Çanakkale Kara Savaşları’nda Anzakların Anısına Şafak Ayini Anma Töreni Gerçekleşti

Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümünde, Yeni Zelanda ve Avustralya Kolordusu tarafından Anzakların anısına düzenlenen ‘Şafak Ayini Anma Töreni’, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Arıburnu önünde bulunan Anzak Koyu’nda gerçekleştirildi.

109 yıl önce savaşta hayatını kaybeden atalarını anmak için Yeni Zelanda ve Avustralya’dan binlerce kişi törene katıldı. Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, Avusturalya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Richard Marles, Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Wiston Peters, Avusturalya, Yeni Zelanda, ABD, Sri Lanka ve İngiltere’nin Ankara büyükelçileri ile diğer davetli ülkelerin üst düzey yöneticileri de törende yer aldı.

Anma töreni öncesinde Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen binlerce kişi, çıkarmanın yapıldığı topraklarda saatler öncesinde hazır bekledi. Tören alanında kurulan led ekranlarda savaş ile ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin tanıtıldığı videolar gösterildi. Yeni Zelanda ile Avustralya askeri bandosu tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi ve ilahilerin sunumuyla duygusal bir atmosfer oluşturuldu.

Çelenk koyma töreni ise günün erken saatlerinde başladı. Programın başlangıcında Avusturalya Başbakan Yardımcısı Richard Marles ve Yeni Zelanda Başbakan Yardımcısı Wiston Peters, anma töreninin önemini vurgulayan konuşmalar yaptılar. Piyade Kurmay Yarbay Fatih Kurtgöz ise, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’nda hayatını kaybeden yabancı ülke askerlerinin ailelerine gönderdiği mektubu okudu.

Tören, Türkiye ve diğer devletlerin Anzak anıtına çelenk sunumuyla devam etti. Çelenk Türkiye adına Çanakkale’nin ilçesi Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek tarafından bırakıldı. Saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda ulusal marşları ile birlikte duygu dolu bir tören gerçekleştirildi. Anzak Koyu’ndaki etkinlik, Papaz tarafından yapılan duayla sona erdi.