Arama-Kurtarma Köpekleri ve Eğitimleri

Bu burunlar teknolojiden daha üstün

Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) adlı sivil toplum kuruluşu, 2020 yılındaki İzmir depremi sonrasında kendi bünyesinde arama-kurtarma ekibi oluşturarak faaliyetlerine devam etti. Bu ekibin en kritik unsuru ise Belçika Malinois ırkı canlı insan arama kurtarma köpekleri oldu. Şu anda ASAM’da toplamda 14 köpek eğitim görmekte. Dernek önceleri sadece kendi arama-kurtarma ekibi için köpek eğitirken, şimdi bu hizmeti ihtiyaç duyan belediyeler ve diğer kurumlar da talep edebiliyor.

Uluslararası Köpek Irkları Federasyonu tarafından “itaat ve canlı insan arama” alanında birinci seçilen köpeklerin eğitimlerine tanıklık ettik. Eğitmenlerinden ve köpeklerin tarifsiz hikayelerinden bahsettik.

5 GÜNLÜK YAVRULAR

42 yaşındaki eski aşçı-şef Hakan Özden, 6 sene önce ani bir kararla mesleğini bırakarak köpek eğitmeni oldu. Özden’e göre, yeni meslekte başarı köpeklere olan içten sevgiden gelir. Eğitimlerine dair şunları paylaştı: “Eğittiğimiz köpeklerde burun, koku alma önemli. Köpekleri seçtiğimiz zaman onlar daha 5 günlükken, henüz gözleri açılmadan seçiyoruz.”

Eğitmen İbrahim Gök (48) ise fotomuhabiri iken köpek sevgisinin ağır bastığını belirterek, köpek eğitmenliğine adım attığını dile getirdi. “Eğitmen ile köpek arasında inanılmaz bir bağ oluşuyor” dedi.

KÖPEKLERİN KUSURSUZLUĞU

Yaklaşık 20 yıl emniyette patlayıcı, uyuşturucu madde köpekleri yetiştiren Kazım Ünal (54) ise “Teknoloji gelişti, ancak koku noktasında hiçbir teknoloji köpekleri geçemedi” diyerek, köpeklerin eşsiz yeteneklerine vurgu yaptı. Ünal şunları ekledi: “Köpeğin yanılma payı yok çünkü daha bilim insanları kokuyu çözemedi. Köpek bin kokuyu aklında tutuyor, 400’ü hafızasına yazıyor.”