Arkeolojik Kazılar: Türkiye’de 2023 Yılında Yüzlerce Bilim İnsanının Katılımıyla Gerçekleşecek Çalışmalar Hız Kazanıyor

Bu yılki kazı çalışmaları 750’ye çıktı... Arkeolojide gaza basıldı

Türkiye genelinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları, Bakanlık izinleriyle 2023 yılında başlamış durumda. Bu çalışmalara Türk ve yabancı bilim insanları ile müze müdürlükleri başkanlığı dahil olmak üzere yaklaşık 240 proje katkı sağlayacak. Arkeolojik kazılar için yaklaşık 200 milyon lira ödenek ayrılmış durumda ve 2023 yılı sonunda bu miktarın 500 milyon lirayı aşması bekleniyor. Ayrıca, Türkiye’de 2023 yılı boyunca 144 arkeolojik kazı ve restorasyon çalışması gerçekleştirilecek.

Yerli ve yabancı bilim insanları tarafından gerçekleştirilecek olan bu çalışmalara ek olarak, 140 civarında arkeolojik yüzey araştırması da yapılacak. Türk bilim insanlarının da katılımıyla 39 arkeolojik kazı ve yüzey araştırması, yabancı bilim insanları tarafından yönetilecek. 2023 yılında bu çalışmalara 20’den fazla ülkeden 250’nin üzerinde yabancı bilim insanı katılacak, bunun da bilimsel işbirliği açısından önemli bir artış olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan, bu kazı çalışmaları kapsamında Konya’da da çalışmalara başlanacak. Gökhöyük adı verilen yerde yapılacak olan kazılar, neolitik dönemden demir çağına kadar olan süreci incelemeyi hedefliyor. Uzun vadeli olan bu kazı çalışmalarının öncelikli amacı, demir çağı dönemine ait olan yerleşim yerinin son sakinlerine dair önemli bilgilere ulaşmak olacak.