Arkerobox: Çocuklara Kültürel Mirası Öğreten Eğitici Kutu Oyunlarıyla Girişim Başarıya Ulaşıyor

Kültürel miraslar ‘oyuncak’ oldu

2019 yılında, yoğun iş temposu arasında İlker Vardarlı, Likya Yolu seyahati sırasında kültürel mirastan büyük ölçüde etkilendi. Ancak, fark etti ki Anadolu’nun diğer bölgelerinde de benzer şekilde zengin miraslar bulunmaktaydı. Bu fikirden ilham alan Vardarlı, “Her birine fiziksel olarak gidemeyebilirdik, ancak bu hikayeleri evlere getirebilirdik” diyerek yola çıktı. Ve bu amaçla, çocuklara kültürel mirası öğretmeyi hedefleyen eğitici kutu oyunları geliştirmeye başladı, bu girişimine de ‘Arkerobox’ adını verdi. İlk oyunlarının odak noktası olan Göbeklitepe Yılı olan 2019’dan bu yana, şimdiye kadar ulaştıkları 20 eser içeren geniş bir koleksiyona sahip olduklarını belirten Arkerobox Kurucu Ortağı Vardarlı, büyüme süreçlerini ve yeni dönem hedeflerini anlattı.

Vardarlı, Arkerobox’un tamamen yerli bir girişim olduğunu ve üretim süreçlerini Beylikdüzü’ndeki kendi üretim merkezlerinde gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Bunun yanı sıra, Arkerobox’un 2023 yılında kurucu ortak olarak Burak Örs ve Erçin Gündüz ile birlikte başlayan hikayesinin, ekibin büyüdüğü ve dijitalleşme sürecinin başladığı noktada daha da hızlandığını ifade ediyor. İlk yıllarında 3 bin adet satış gerçekleştirdiklerini ve şu anda bu rakamı 45 bin adet seviyesine çıkardıklarını belirtiyor. Arkerobox ürünlerine, Türkiye genelindeki birçok perakende noktası ve tarihi mekan müze mağazaları aracılığıyla erişim sağladıklarını ve ayrıca online satış kanalları ve e-ticaret platformları üzerinden de müşterilere ulaştıklarını ifade ediyor.

Arkerobox’un sektörde nasıl farklılık yarattığına ilişkin soruya cevaben Vardarlı, 3D yazıcı teknolojisini kullanarak üretimlerinde esneklik ve çeşitlilik sağladıklarını belirtiyor. Bu durum, yeni ürünleri pazara hızlı bir şekilde sunmalarını ve müşteri taleplerine daha hızlı yanıt vermelerini sağlıyor. Ayrıca, oyuncaklarının yalnızca eğlence aracı olmadığını, aynı zamanda eğitici bir deneyim sunduğunu ve çocuklara keyifli bir öğrenme deneyimi yaşattıklarını vurguluyor. Bu oyuncaklar, çocukların odaklanma sürelerinin azaldığı bir dönemde uzun süre boyunca odaklanmalarını, sorun çözmelerini ve tarihsel bilince ulaşmalarını sağlayan özelliklere sahiptir. Bu sebeple, bilinçli ebeveynler tarafından tercih edilmektedir.

Arkerobox, aktif olarak Avustralya, Amerika, İngiltere, Belçika, Romanya ve Kuzey Kıbrıs gibi birçok ülkede faaliyet göstermekte olduğunu belirtiyor. Bu ülkelerdeki satışlarını yerel distribütörler aracılığıyla gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Uzun vadeli hedefleri arasında ise Amerika pazarında perakende marketlerle daha geniş bir işbirliği yaparak satış hacimlerini artırmak yer almaktadır. Aynı zamanda yeni bir yatırım turu düşünmekteler. Araştırma yapıldığında Amerika pazarına açılma hedefiyle yeni bir yatırım turu düşünüldüğü belirtilmektedir.

Bugüne kadar ulaştıkları 45 bin çocuğun yanı sıra, Arkerobox’un hedefi mobil oyun dünyasında da başarılarını sürdürmek ve markayı daha geniş kitlelere tanıtarak mobil oyun pazarındaki etkilerini artırmaktır. 2026 yılına gelindiğinde, Arkerobox’un farklı coğrafyalardaki toplamda 1 milyondan fazla çocuğa ulaşmayı hedeflediği belirtilmektedir. Yurt içinde sosyal etkilerini artırırken, Amerika pazarı başta olmak üzere hedef pazarlarda Arkerobox’ın tanıtımını yapmayı ve düzenli müşteri tabanı oluşturmayı amaçladıkları ifade edilmektedir.