Aspartamın Kanserojen Olarak Sınıflandırılması Dünya Sağlık Örgütü Tarafından Yapılabilir

Aspartam alarmı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), gelecek ay itibarıyla aspartamı olası kanserojen olarak sınıflandırmaya hazırlanıyor. DSÖ’nün kanser araştırma birimi olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından yapılan değerlendirmede, aspartamın insanlar için olası kanserojen olduğu belirtilecek. Bugüne kadar 90’dan fazla ülke aspartamın kullanımını onaylasa da, DSÖ’nün yeni uyarıları gıda endüstrisinde tartışmalara yol açabilir.

Aspartam, şeker ikamesi olarak kullanılan ve dünya genelinde yaygın bir şekilde tüketilen bir tatlandırıcıdır. Kola, diyet içecekler, meyveli yoğurtlar, hazır tatlılar, kahvaltılık gevrekler ve soslarda sıklıkla bulunur. Bununla birlikte, aspartamın hangi hastalıklara neden olduğu konusunda uluslararası bir veri bulunmamaktadır. Bazı bilim insanları beyin tümörü, zeka geriliği, kalp ve kanser hastalıklarına sebep olabileceğini iddia etse de, bu iddialar FDA tarafından onaylanmamıştır. Aspartamın net zararları kanıtlanmamış olsa da, bazı uzmanlar kesin şekilde kanserojen yapıda olduğunu belirtirken, diğerleri ise güvenli bir şekilde kullanılabileceğini savunmaktadır.

14 Temmuz tarihinde Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın aspartam hakkındaki kararı açıklaması beklenmektedir. Laboratuvar ortamında üretilen aspartam, kimyasal formülü itibariyle aspartil-fenilalanin-1-metil ve şekere göre 200 kat daha tatlı bir yapıya sahiptir.