Atatürk Fotoğrafları Koleksiyoncusu ve Anılarıyla Tanınan Hanri Benazus, İzmir’de Hayatını Kaybetti

‘Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk’... Hayata veda etti

Atatürk fotoğrafları koleksiyoncusu olan ve hayatını Cumhuriyet ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anlatmaya adayan Hanri Benazus, İzmir’de hayatını kaybetti. Benazus’un cenazesi, Altındağ Musevi Mezarlığı’nda defnedilecek.

İstanbul’da doğan Benazus, köklü bir İzmirli ailenin çocuğuydu. 1937 yılında Atatürk’ün Nazilli Basma Fabrikası açılışını yapmasının ardından gittiği Aydın’ın Ortaklar Köyü’nde Atatürk’ü gördü. Babası, köydeki incir kooperatifinde kâtiplik yapıyordu ve o gün karşılama heyetinde bulunuyordu. Atatürk, beyaz treniyle köye geldiğinde köylülere hitap etmeye başladı ve babasının elinden kaçıp yanına gelen 7 yaşındaki Benazus’u kompartımana götürdü. Bu anı sonrasında küçük Benazus, Atatürk’ün leblebilerini yürüten çocuk olarak anılmaya başlandı.

Benazus, bir röportajında o günü şöyle anlattı: “Babamın eteğine yapıştığım ve karşılamaya gittiğim o gün, yaşamımın dönüm noktası oldu. Atatürk adımı sordu. ‘Hanri’ dedim. Bana ‘Neden Ahmet, Mehmet, Mustafa değil?’ diye sormadı ve o gün Türk oldum. Bu nedenle kendimi asla bir azınlık olarak hissetmedim. Atatürk sevdası da böyle başlamış oldu. Okulda Atatürk’ün yaveri gibi bir itibar gördüm. Diğer öğrenciler beni oyunlarına dahil etmek için yarıştılar. Bu benim için olağanüstü bir dönem oldu.”

17 yaşında Atatürk fotoğrafları koleksiyonu yapmaya başlayan Benazus, 3 bin 105 fotoğrafı Çankaya Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde kurulan Atatürk Müzesi’ne hediye etti. Koleksiyonunun geri kalanını ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. Mavişehir Mahallesi’nde yaşayan Benazus’un adı, 2022 yılından bu yana bir caddeye verildi.