Atlasjet Kazası: Trajedi ve Kayıplar

Isparta uçak kazasının firarisi 17 yıl sonra yakalandı

Atlasjet Uçağı Kazası: 57 Kişi Hayatını Kaybetti

Atlasjet’in İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağı, 30 Kasım 2007 tarihinde, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçerken Türbetepe’de düştü. Kazada 7’si mürettebat olmak üzere 57 kişi hayatını kaybetti.

Yargılamalar sonucunda World Focus Hava Yolları’nda görev yapan bazı üst düzey ve teknik personelden oluşan 10 kişi hakkında kamu davası açıldı. Uçak kiralayan Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ ortağı Yavuz Çizmeci, ‘taksirle ölüme neden olmak’ suçundan 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

17 yıl firari olan Çizmeci, Gaziantep’e gitmek üzere İstanbul Havalimanı’nda yakalandı. Çizmeci’nin sahte kimlik kullandığı tespit edildi ve tutuklandı.

Uçağın Düşüş Nedeni

Kaza sonrasında uçağın kara kutusu incelenmek üzere Almanya’ya gönderildi. Detaylı raporda, uçağın iniş takımlarının açık olduğu ve hatanın pilotaj kaynaklı olduğu belirtildi. Ayrıca uçakta bulunan ‘Yer Yaklaşım İkaz Sistemi’nin (EGPWS) arızalı olduğu raporda yer aldı.

Kazada Kaybettiğimiz Nükleer Fizikçiler

Kazada hayatını kaybedenler arasında Türk Hızlandırıcı Merkezi projesi üyeleri olan Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet, Mustafa Fidan, Özgen Berkol Doğan ve Engin Abat da bulunmaktaydı. Prof. Dr. Engin Arık, Türkiye’de CERN benzeri bir parçacık hızlandırma laboratuvarı kurma projesinde etkin rol almaktaydı ve kazanın sabotaj olabileceği iddiaları ortaya atıldı.