Atom Serumları: Sağlık Tehlikesi

‘Kokteyl serum’ tehlikesi

Türkiye Acil Tıp Derneği’nden Uyarı: Tehlikeli Trende ‘Atom Serumları’

Türkiye Acil Tıp Derneği Ultrasonografi Çalışma Grubu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Özlem Dikme, damar içi ilaç uygulamalarının sağlıkla ilgisi olmayan yerlere taşınmasının tehlikelerine dikkat çekerek, bilgilendirmelerde bulundu.

Doç. Dr. Dikme, “Özellikle hekim olmayanlar tarafından sağlık kabinlerinde ve medikal donanıma sahip olmayan yerlerde, gereksiz yere uygulanan enjeksiyonları sıkça görmeye başladık. Sosyal medyada da influencerlar tarafından paylaşımlar yapılmakta. Sarı serum, vitamin serumu, atom serumu gibi moda haline gelmiş tedaviler sunulmakta. Son dönemlerde güzellik merkezlerinden ve kuaför salonlarından bile bu tarz vakalarla karşılaşmaktayız. Ek tedavi olarak bağışıklığı güçlendirmek adına serum uygulamaları yapılmakta. Evlere servisler götürülüyor, sosyal medyada paylaşımlarda bulunulmakta. Bu durum ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi riskler içermektedir” dedi.

Doç. Dr. Dikme, hastane dışında yapılan bu tür enjeksiyonların tehlikelerine dikkat çekerek, “Serumun içeriğindeki maddeler doz ayarı yapılmadan uygulanmakta. Bu durum ani alerjik reaksiyonlar ve acil müdahale gerektirebilecek durumları ortaya çıkarmaktadır. Yoğun bakıma kadar varan ciddi vakalarla karşılaşıyoruz. Ani alerjik reaksiyonlar solunum yetmezliği ve kalp durmasına dahi neden olabilir” şeklinde konuştu.

‘Atom’ olarak bilinen serumlarda yüksek doz C ve B vitamini kompleksleri bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Dikme, vücudun gereksiz yüklenmekte olduğunu vurgulayarak, aslında sağlıklı olmayan bir trendin takip edildiğini belirtti.